Rigojanči

Vrijeme pripremePriprema
50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
1h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Rigojanči by Shutterstock Shutterstock
Rigojanči by Raluca Jugaru Raluca Jugaru

Ovaj tradicionalni mađarski kolač napravljen je od dva mekana sloja čokoladnog biskvita premazana pjenastom čokoladnom kremom, glaziran džemom od marelica i rumom te preliven ganacheom od tamne čokolade. Biskvit je nevjerojatno pjenast zbog bjelanjaka koji se dodaju kasnije i male količine brašna u biskvitu. Iako se rigojanči tradicionalno poslužuje u obliku kocke, može se ispeći u bilo kojem obliku, četvrtastom ili okruglom.

Sastojci

Broj porcija
15

Biskvit

5jaja
100 goštrog brašna
150 gšećera
25 gkakaa u prahu
2 žlicebiljnog ulja
Prstohvat soli

Glazura

2 žlicedžema od marelica
2 žliceruma, rakije ili viskija

Čokoladni preljev

80 gtamne čokolade
2 žliceulja

Krema

800 mlslatkog vrhnja
150 gšećera u prahu
40 gkakaa u prahu
1 žlicaželatine u prahu
Ekstrakt vanilije, nekoliko kapi

Priprema

Biskvit

1 Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje 30×25 cm obložite papirom za pečenje i premažite uljem.


2 Napravite snijeg od bjelanjaka

Pomiješajte brašno, kakao i sol. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke miksajte dok se ne formira čvrst snijeg. Ostavite sa strane. 


3 Pripremite biskvit

U drugoj zdjeli tucite žumanjke sa šećerom oko 7 minuta dok smjesa ne postane blijedo žuta i pjenasta. Smjesi sa žumanjcima dodajte suhe sastojke i kratko ih umiješajte. Na kraju pomoću špatule ili kuhače lagano i nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.Ravnomjerno rasporedite smjesu za biskvit na pripremljen lim i pecite 8-10 minuta.


4 Prerežite biskvit

Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se kratko ohladi. Izvadite ga iz lima, ukonite papir za pečenje te ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađeni biskvit narežite na dva dijela dimenzija 15x25 cm.

Glazura

5 Pripremite glazuru

Pomiješajte džem s rumom i premažite ga po jednom biskvitu.

Čokoladni preljev

6 Otopite čokoladu

Otopite čokoladu s uljem na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Čokoladni preljev prelijte preko glazure. Ostavite u hladnjaku oko 30 minuta ili dok se čokolada ne stegne. 


7 Narežite jedan biskvit

Narežite biskvit s čokoladnim preljevom na 15 kvadrata veličine 5 cm.

Krema

8 Izmiksajte kremu

Želatinu namočite u vodi 5 minuta. Pomiješajte šećer u prahu s kakaom. Istucite slatko vrhnje te ga dobro pomiješajte s želatinom, dodajući suhe sastojke i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se dobro ne sjedini. 


9 Namažite kremom

Ravnomjerno rasporedite kremu po biskvitu. Na kremu poredajte narezan biskvit tako da je čokoladni preljev na vrhu. Stavite u hladnjak dok se krema ne stisne. Narežite kolač na kocke neposredno prije posluživanja.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.