Zagrijte mlijeko te odvojite 150 ml u koje ćete dodati izmrvljeni kvasac i žlicu šećera. Ostavite smjesu na toplome 10-ak minuta kako bi narasla. U slučaju da vam smjesa ne naraste, ponovite postupak s novom kockom kvasca.
Umutite jaje, žumanjke, šećer, rum ili rakiju, četiri žlice ulja i vanilin šećer. Trebali biste dobiti pjenastu smjesu.
Tijesto umijesite ručno ili mikserom.
Na mikser pričvrstite nastavak za tijesto pa u posudu dodajte brašno, smjesu s kvascem, smjesu s jajima, koricu limuna i prstohvat soli te umijesite tijesto. Postepeno dolijevajte ostatak toploga mlijeka. Trebali biste dobiti kompaktno, ali pomalo ljepljivo tijesto. Kada se tijesto počne odvajati od posude, prestanite miksati i nastavite mijesiti ručno. Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i umijesite u glatko tijesto koje se ne bi trebalo lijepiti po rukama.
Tijesto prekrijte čistom krpom i ostavite sat vremena na toplom da naraste. Nakon što je tijesto naraslo, vratite ga na pobrašnjenu podlogu. Razvaljajte na debljinu od otprilike 1,5 cm.
Rezačem za kekse (modlicom) u obliku srca od tijesta izrezujte srca i stavljajte ih sa strane, na pobrašnjenu podlogu. Ostatak tijesta ponovno malo premijesite pa ponovno izrežite srca. Ostavite krafne 15-ak minuta da još malo narastu.
U dublji lonac dodajte litru ulja i zagrijte. Kako biste provjerili je li ulje dovoljno vruće, možete u njega uroniti vrh kuhače oko koje bi se ravnomjerno trebali stvoriti mjehurići.
Smanjite vatru i možete početi stavljati krafne u ulje. Prvo biste trebali stavljati one krafne koje su malo više narasle od ostalih. Stavljajte ih tako da na ulje prvo stavljate gornju stranu, a ne onu koja je bila u brašnu. Stavljajte po 3 do 4 krafne.
Krafne poklopite i pecite 1 do 2 minute, zatim ih okrenite i pecite otklopljene još minutu.
Pladanj za posluživanje obložite papirnatim ručnicima te na njega stavljajte gotove krafne kako bi se upio višak masnoće.
Dok se krafne hlade rastopite čokolade, zatim ih ohlađene jednom stranom umačite u čokoladu i po želji ih posipajte šećernim mrvicama. Krafne koje ste umočili u ruby čokoladu možete dodatno prošarati običnom čokoladom. Poslužite.