Čips od krumpira i tikvica sa slaninom i gorgonzolom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Čips od krumpira i tikvica sa slaninom i gorgonzolom
Ovaj domaći čips osvaja na prvi zalogaj tako da je idealan za sve vrste druženja i zabava. Poslužite ga uz umak po izboru.

Sastojci

Broj porcija
5
450 gkrumpira
220 gtikvica
40 goštrog brašna
1 lbiljnog ulja
60 gmrvljene gorgonzole
3 kriške hrskave pečene slanine, mrvljene
15 gsvježeg peršina
Krupna morska sol

Priprema

1 Naribajte krumpir

Operite i ogulite krumpire te ih naribajte na tanke kolutiće. Kolutiće krumpira odmah prebacite u posudu s hladnom vodom i ostavite sa strane.


2 Naribajte tikvice

Tikvice naribajte na jednako debele kolutiće. Umiješajte s brašnom te ostavite sa strane.


3 Osušite krumpir

Procijedite krumpir te ga temeljito prosušite među slojevima papirnatih ručnika. Ovaj je korak vrlo bitan – ako krumpir slučajno ostane mokar, ulje će vam prskati što može biti vrlo nezgodno.


4 Pržite krumpir

U dubokoj posudi debljeg dna, po mogućnosti gusanoj posudi, zagrijte ulje do 175 stupnjeva. Ovdje bi vam dobro došao kuhinjski termometar kako biste provjerili temperaturu. Krumpire pržite 4 do 5 minuta, u manjim hrpama, dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđe boje. Krumpir vadite cjedilom za pomfrit i stavljajte na lim za pečenje obložen listovima papirnatog ručnika koji će upiti višak masnoće. Odmah pospite i s jednim do dva prstohvata soli. Ne treba vam više soli budući da su i sir i slanina nešto slaniji. Ulje ponovno zagrijte te ponavljajte postupak dok ne ispržite sav krumpir.


5 Pržite tikvice

Postupak ponovite i s tikvicama, ali njih pažljivo stavljajte, jednu po jednu, kako vam se ne bi zalijepile. Također, pripazite da ih ne prepržite jer kada potamne, postanu gorke. Možete ih pržiti 3 do 4 minute.


6 Zapecite čips

Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva. Kada se čips ohladi, prebacite ga u veliki lim za pečenje, pospite mrvljenim sirom i pecite dok se sir ne otopi, otprilike 5 minuta. Izvadite iz pećnice i pospite mrvljenom slaninom i nasjeckanim peršinom. Poslužite odmah.


Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
196 kcal
Proteini
6 g
Masnoće
10 g
Ugljikohidrati
20 g
Sol
0.238 g
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.