Punjeni pereci s ružmarinom i parmezanom

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 55min
KompliciranostTežina
Cijena
Punjeni pereci s ružmarinom i parmezanom
Specifičnost pri izradi pereca je ta da se prvo, kratko, kuhaju u vrućoj vodi, a zatim se peku u pećnici. Tako pripremljeno tijesto ostaje mekano i kad se ohladi. Perece smo punili sirom, a posipali ih začinima.

Sastojci

Broj porcija
8

Pereci

350 mltople vode
7 gsuhog kvasca
1½ žličicešećera
1 žličicasoli
2 žlicesušenog ružmarina
500 gglatkog brašna
70 gomekšalog maslaca
2,3 lvode
160 gsode bikarbone
110 gnaribane mozzarelle
20 gnaribanog parmezana
1jaje
1 žlicavode

Posip

30 gotopljenog maslaca (po želji)
20 gnaribanog parmezana
1 žličicasušenog ružmarina
½ žličicečešnjaka u prahu
½ žličicepapra
Prstohvat soli

Priprema

Pereci

1 Umijesite tijesto

Na mikser pričvrstite nastavak za tijesto te u posudi sjedinite vodu, kvasac i šećer. Ostavite da odstoji desetak minuta dok se smjesa ne zapjeni. Sjedinite dvije žlice ružmarina, brašno i sol te dodajte u smjesu kvasca i vode. Mijesite 3 minute te smanjite brzinu miksera na najslabiju. Postepeno dodavajte maslac – prije nego što dodate novi komad maslaca, pričekajte da se prethodni u poveže s tijestom. Miješajte (mijesite) još 12 minuta na srednjoj brzini.


2 Ostavite da naraste

Prekrijte tijesto toplom i vlažnom krpom te ga ostavite sat vremena na toplom da naraste. 


3 Pomiješajte sir

U manjoj posudi sjedinite mozzarellu i parmezan. Stavite u hladnjak dok vam sir ne bude potreban. 


4 Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Dva veća lima za pečenje obložite papirom za pečenje te stavite sa strane. 


5 Zakuhajte vodu

U veću (gusanu) posudu ulijte vodu i dodajte sodu bikarbonu te zagrijte na štednjaku dok ne zakuha. 


6 Razvaljajte tijesto

Tijesto podijelite na osam jednakih kuglica. Svaku kuglicu razvaljajte na valjčiće dužine otprilike 40 cm. Svaki valjčić valjkom razvaljajte tako da bude širine otprilike 10 cm.


8 Napunite tijesto

Izvadite sir iz hladnjaka te s dvije žlice, po dužini i po sredini, nadjenite tijesto. Ponovite s preostalim tijestom.


9 Zarolajte tijesto

Ponovno zarolajte tijesto u valjčiće te stisnite krajeve. 


10 Oblikujte

Valjčiće oblikujte u slovo 'U' te prekrižite krajeve koje ćete stisnuti na dnu tijesta.


11 Kuhajte

Stavljajte jedan po jedan perec, na 30 sekundi, u proključalu vodu. Vadite ih na pripremljeni lim cjedilom za pomfrit, ostavljajući kratko iznad posude kako bi se ocijedio sav višak vode. 


12 Ispecite perece

Izmutite jaje i jednu žlicu vode te premažite perece. Stavite u pećnicu na 16 do 18 minuta.

Posip

13 Pripremite posip

Ostavite perece u limu pet minuta da se malo ohlade. Za to vrijeme, ako želite, pripremite začine kojima ćete posipati vruće perece – u manjoj posudi sjedinite sir, ružmarin, češnjak u prahu, sol i papar. Premažite perece otopljenim maslacem te ih pospite pripremljenim začinima i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.