Pinca bez kvasca

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Pinca bez kvasca
Donosimo vam jednostavnu verziju pince. Ova pogača se radi bez kvasca, nije potrebno čekati da se tijesto digne i spremna je za pećnicu nakon šta se umijesi.

Sastojci

Broj porcija
6
320 gglatkog brašna
40 gglatkog brašna, za kasnije
75 gmaslaca
100 mlmlakog mlijeka
1 žličicapraška za pecivo
2 žličicevanilin šećera
½ žličicesoli
50 glimun šećera
1 žlicakorice limuna
1 žlicakorice naranče
1jaje
50 gpunomasnog kiselog vrhnja
1žumanjak, za premazivanje
Šećer, za posipanje
20 ggrožđica
1 žlicaruma

Priprema

1 Zagrijte mlijeko

U posudu srednje veličine dodajte mlijeko i stavite na štednjak, dodajte mu nasjeckani maslac i miješajte dok se maslac ne rastopi. Sklonite s vatre i ostavite 10-ak do 15-ak minuta da se ohladi.


2 Pripremite grožđice

Grožđice umiješajte u rum, poklopite i ostavite u hladnjaku dok vam ne budu trebale – otprilike 10 minuta. 


3 Sjedinite sastojke

Sjedinite brašno i prašak za pecivo, zatim dodajte šećer i vanilin šećer, sol, koricu limuna i naranče. U drugu posudu dodajte jaja, vrhnje i smjesu mlijeka i maslaca. Obje smjese dobro izmiješajte.


4 Umijesite tijesto

Suhe sastojke postepeno dodajte u smjesu s jajima i svakim dodavanjem dobro miješajte dok ne dobijete tijesto. Pobrašnite podlogu s 40 g brašna pa dodajte tijesto. Mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto koje se ne lijepi. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.


5 Oblikujte tijesto

Gotovo tijesto spljoštite rukama i malo raširite, zatim u sredinu dodajte i rasporedite rumom natopljene grožđice te premijesite – mijesite dok se grožđice u potpunosti ne sjedine s tijestom. Oblikujte u loptu i razmutite žumanjak.

 

6 Oblikujte loptice

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Tijesto podijelite na tri jednaka dijela koja ćete oblikovati u loptice. Poslažite na pripremljeni lim, svaki komad razrežite od sredine prema van, premažite razmućenim žumanjkom i pospite šećerom.


7 Pecite

Ubacite u zagrijanu pećnicu i pecite 40-45 minuta. Ako vam se čini da pinca prebrzo tamni, prekrijte je aluminijskom folijom. Izvadite i ostavite da se ohladi prije posluživanja.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.