Kruh od jabuka i pekan oraha

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
3h
KompliciranostTežina
Cijena
Kruh od jabuka i pekan oraha by Shutterstock Shutterstock
Dizano tijesto punjeno i preliveno jabukama i pekan orasima pojest će se do posljednje mrvice. Pekan orahe možete zamijeniti orasima.

Sastojci

Broj porcija
16

Kruh

1 paketić suhog kvasca
240 ml toplog mlijeka
110 gmaslaca, otopljenog
1 velikojaje
140 g šećera + još dvije žlice (odvojeno)
1 žličicasoli
380 gglatkog brašna
1jabuka srednje veličine, oguljena i nasjeckana
70 gpekan oraha
½ žličicecimeta
Napomena: Pekan orahe možete zamijeniti orasima.

Preljev

120 gšećera u prahu
1 žlica + 1 žličica vruće vode
½ žličiceekstrakta vanilije

Priprema

Kruh

1 Umijesite tijesto

U većoj posudi u mlijeku otopite kvasac. Dodajte 30 g maslaca, jaje, 2 žlice šećera, sol i brašno. Miješajte dok smjesa ne bude glatka. Brašna dodajte dovoljno da napravite čvrsto tijesto. Izvadite na pobrašnjenu površinu pa mijesite tijesto 6 do 8 minuta dok ne postane elastično. Prebacite u namašćenu posudu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite tijesto 1 sat na toplom da naraste.


2 Razvaljajte

Sjedinite jabuku, pekane, cimet i preostali šećer pa ostavite sa strane. Tijesto izvadite iz posude te ga podijelite na dva dijela. Svaku polovicu podijelite na 16 komada. Na lagano pobrašnjenoj posudi svaki komad razvaljajte u krug promjera (otprilike) 6 cm. U središte svakog kruga izgrabite žlicu smjese s jabukama, skupite krajeve i napravite lopticu pa ju umočite u ostatak maslaca.


3 Ostavite da naraste

U namašćeni kalup za kuglof poslažite 16 loptica pa ih pospite dijelom smjese od jabuka. Dodajte drugi sloj loptica te ih pospite ostatkom smjese od jabuka. Prekrijte pa ostavite oko 45 minuta da tijesto još malo naraste.

Preljev

4Pecite

Pecite na 180 stupnjeva 35 do 40 minuta ili dok tijesto ne porumeni. Izvadite iz pećnice i ostavite desetak minuta da se ohladi pa izvadite iz kalupa. Sjedinite sastojke za preljev pa "kruh" prelijte.

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
248 kcal
Proteini
4 g
Masnoće
9 g
Ugljikohidrati
38 g
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.