Lisnate kiflice

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Lisnate kiflice by youtube
Lisnate kiflice

Donosimo vam recept za mekane, prozračne i hrskave lisnate kiflice ili lažne kroasane. Morat ćete se malo potruditi i uložiti vremena, ali vjerujte da će se isplatiti. Ako želite, možete ih napuniti šunkom i sirom ili ih ostaviti prazne i posipati sjemenkama.

Sastojci

Broj porcija
6
600 gglatkog brašna
40 gsvježeg kvasca
200 mlmlijeka
200 mljogurta
100 mlulja
2jaja
2 žličicesoli
1 žlicašećera
1jaje, za premazivanje
sjemenke po želji (sezam, lan)
150 gmaslaca, rastopljenog

Priprema

1. Aktivirajte kvasac

Toplo mlijeko stavite u manju posudu te dodajte razmrvljeni kvasac, žlicu šećera i žlicu brašna te promiješajte. Ostavite da odstoji otprilike 10 minuta kako bi se kvasac aktivirao. 


2. Pripremite pleh

Pripremite veći pleh te ga obložite papirom za pečenje. 


3. Zamijesite tijesto

U veću posudu stavite brašno te dodajte smjesu s kvascem, jogurt, ulje, jaja i sol. Zamijesite tijesto. Dobiveno tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu te kratko mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. 


4. Podijelite tijesto na kuglice

Tijesto podijelite na 8 kuglica te ga tako ostavite 5 do 10 minuta. Dok tijesto odmara, rastopite maslac.


5. Razvaljate kuglice

Prvu kuglicu razvaljajte na veličinu tanjura i premažite s maslacem. Razvaljajte i drugu kuglicu, stavite na prvu i opet premažite maslacem. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kuglice. Zadnji dio tijesta nemojte premazivati maslacem. Pustite da tijesto odstoji 15 minuta.


6. Razvaljajte tijesto

Prije nego što krenete valjati tijesto, dobro pobrašnite radnu plohu na kojoj ćete valjati. Tijesto razvaljajte u veći krug. 


7. Izrežite tijesto na trokute

Dobiveni krug prerežite na pola (vodoravno, koristeći rezač za pizzu), a zatim izrežite tijesto na trokute širine 7 – 8 cm. 


8. Oblikujte kroasane

Svaki komad tijesta zarolajte počevši od šireg kraja. Dobivene kiflice prebacite na pripremljeni pleh za pečenje. Pazite da između kiflica ostavite malo razmaka. Nakon što ste ih sve poslagali na pleh za pečenje, pokrite ih čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome 1,5 do 2 sata. 


9. Premažite kroasane

Prije nego što ih ubacite u pećnicu, kiflice premažite razmućenim jajetom te ih posipajte sa sjemenkama ili krupnom soli po želji. 


10. Ispecite kroasane

Pecite ih u zagrijanoj u pećnici na 180 stupnjeva 20 do 25 minuta. 


11. Poslužite

Izvadite iz pećnice, pustite kratko da se ohlade i poslužite. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.