Tart od Nutelle i tostiranih lješnjaka

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
40min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Tart od Nutelle i tostiranih lješnjaka by youtube
Tart od Nutelle i tostiranih lješnjaka
Prhka podloga s lješnjacima punjena je kremom od Nutelle. Dekorirajte tart nasjeckanim lješnjacima, otopljenom čokoladom ili tučenim slatkim vrhnjem.

Sastojci

Broj porcija
10

Podloga

120 gnasjeckanih lješnjaka
130 gglatkog brašna
25 gšećera
½ žličicesoli
120 gmaslaca, iz hladnjaka, narezanog na kockice
2 žliceledene vode

Nadjev

15 gkukuruznog škroba
470 mlvrhnja za šlag
220 gNutelle
⅛ žličicesoli
1 žličicaekstrakta vanilije

Priprema

Podloga

1Tostirajte lješnjake

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje(može i silikonski) pa po njemu rasporedite nasjeckane lješnjake. Tostirajte ih u zagrijanoj pećnici 5 do 7 minuta, izvadite i ostavite da se hlade otprilike 5 minuta. Pojačajte pećnicu na 180 stupnjeva.


2Usitnite u blenderu

U blenderu, na funkciji puls, izmiksajte 90 g lješnjaka (ostatak ćete ostaviti za posipati tart), brašno, šećer i sol te miksajte dok ne postane mrvičasto. Ubacite maslac i pulsirajte dok ne dobijete grudice veličine graška.


3Utisnite u kalup

Prebacite smjesu u veću posudu te špatulom ili drvenom kuhačom polako umiješajte 1 do 2 žlice ledene vode. Dodat ćete toliko vode da vam se tijesto lagano poveže. Pazite da tijesto ne premijesite kako bi ostalo prhko. Pobrašnite ruke ili čašu pa tijesto ravnomjerno utisnite u kalup za tart promjera 23 cm. Tijesto obložite papirom za pečenje ili aluminijskom folijom pa stavite keramičke kuglice za pečenje. Kuglice služe kao utezi i sprječavaju da vam tijesto naraste prilikom pečenja. 


4 Pecite

Ubacite tijesto (s kuglicama) u pećnicu i pecite 18 do 20 minuta. Izvadite iz pećnice te ostavite na rešetki da se ohladi dok pripremate nadjev.


Nadjev

5Sjedinite sastojke

U manjoj posudi umiješajte kukuruzni škrob i 120 g vrhnja za šlag. Bolje je s kukuruznim škrobom umiješati malo vrhnja za šlag kako biste izbjegli stvaranje grudica u nadjevu. Na srednje jakoj vatri, u loncu srednje veličine, umiješajte smjesu s kukuruznim škrobom s ostatkom vrhnja za šlag, Nutellom i soli. Miješajte pjenjačom, dok ne zakuha, kako biste sjedinili sve sastojke. Dok smjesa vrije, konstantno miješajte još 3 minute dok se ne zgusne. Sklonite s vatre, umiješajte vaniliju, zatim prelijte preko kore. Možete prijeći i špatulom preko nadjeva kako biste napravili lijepi uzorak.


6Ohladite

Stavite u hladnjak na 3 do 4 sata da se kolač ohladi i stisne. Pospite preostalim lješnjacima. 

Napomena

Tart možete dekorirati i rastopljenom čokoladom ili tučenim slatkim vrhnjem.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.