Kokos torta

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Kokos torta
Kokos torta
Za sve ljubitelje kokosa imamo recept za jednostavnu tortu - tri sloja biskvita i dva sloja kreme od kokosa, mascarpone sira i bijele čokolade. Biskvit se zalijeva kokosovim mlijekom što daje posebnu sočnosti torti. Za dekoraciju možete koristiti narezane bademe, kokosov čips ili Raffaello kuglice.

Sastojci

Broj porcija
16

Biskvit

6većih jaja
180 gšećera
Prstohvat soli
100 gmljevenih badema
60 gglatkog brašna
60 goštrog brašna
1 žličicaekstrakta vanilije

Krema

200 gbijele čokolade
45 gkonzerviranog kokosovog mlijeka sobne temperature
250 gmascarpone sira
500 mlvrhnja za šlag
40 gkokosovog brašna
50 gšećera u prahu
1 žličicaekstrakta vanilije
250 gkonzerviranog kokosovog mlijeka (za biskvit)
Grubo naribana bijela čokolada ili kokosov čips (za ukras)
Raffaello kuglice (za ukras)

Priprema

Biskvit

1Pripremite kalup

Pripremite kalup promjera 24 cm koji lagano namastite i obložite, dno i stranice, papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. 


2Miksajte

U dvije posude odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke miksajte sa soli i postupno im dodajte šećer kako bi dobili čvrsti snijeg. Žumanjke i ekstrakt vanilije umutite pjenjačom pa ih špatulom umiješajte u bjelanjke. Dodajte mljevene bademe i prosijano brašno pa opet lagano promiješajte. 


3Pecite

Smjesu izlijte u kalup i stavite na 30 minuta u pećnicu. Tijekom pečenja pripazite da se biskvit ne prepeče, nakon isteka 20 minuta češće ga provjeravajte.


4Ostavite da se ohladi

Gotov biskvit kratko ohladite u kalupu, skinite obruč, preokrenite na rešetku i ostavite da se ohladi u potpunosti, a zatim ga prerežite na 3 sloja. 

Krema

5Otopite bijelu čokoladu

Na pari otopite bijelu čokoladu s kokosovim mlijekom. Ostavite da se kratko ohladi, ubacite mascarpone i ekstrakt vanilije pa miksajte, na srednjoj brzini, dok ne dobijete homogenu smjesu. 


6Stavite u hladnjak

U posebnoj posudi miksajte slatko vrhnje sa šećerom u prahu dok ne dobijete šlag. Dio po dio dodajte u mascarpone, kokosovo brašno i bijelu čokoladu. Špatulom miješajte dok ne dobijete jednoličnu glatku kremu pa stavite u hladnjak da se malo stisne.


7Natopite kokosovim mlijekom

Sloj biskvita prenesite na tanjur za serviranje pa ga lagano natopite / premažite kokosovim mlijekom, stavite 1/3 krema pa ravnomjerno razmažite. Isti postupak ponovite s preostala dva sloja biskvita. Kremu rasporedite za svaku koru, ali kako bi mogli i premazati tortu. 


8Ukrasite

Tortu ukrasite grubo naribanom bijelom čokoladom ili kokosovim čipsom, a po rubu poslažite Raffaello kuglice. Ostavite ju preko noći u hladnjaku kako bi se krema stisnula.


9Poslužite

Narežite i poslužite.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.