Ubacite kekse u multipraktik i usitnite ih do teksture pijeska. Dodajte kakao, šećer, sol i otopljen maslac. Koristeći opciju pulsiranja, miješajte smjesu dok se ne formira čvrsta masa koja zadržava oblik.
Prebacite i utisnite smjesu u kalup promjera 20 cm. Prebacite kalup u hladnjak dok pripremate nadjev.
Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva.
U velikoj zdjeli na srednjoj brzini miksajte krem sir dok ne omekša. Dodajte šećer i ekstrakt vanilije i nastavite miksati. Smanjite brzinu miksanja na najnižu i počnite dodavati jaja, jedno po jedno uz neprestano miješanje.
Pripremite dvije zdjele srednje veličine i ulijte polovicu nadjeva od sira u svaku. U jednu dodajte sok limuna te kratko promiješajte. U drugu dodajte kakao i promiješajte dok se ne poveže. Obje smjese trebaju biti glatke, bez grudica i dovoljno tekuće za ulijevanje.
Izvadite kalup iz frižidera. Na sredinu podloge stavite 2 žlice svijetle smjese. Na sredinu svijetle smjese stavite 2 žlice tamne smjese s kakaom. Na tamnu smjesu ponovno stavite dvije žlice svjetle smjese i ponavljajte postupak dok ne potrošite obje smjese. Nije potrebno razmazivati pojedinu smjesu, ona će se raširiti kako vi stavljate ostatak smjese sa sirom.
Stavite cheesecake u pećnicu i pecite 60-65 minuta (u redu je ako se smjesa još malo trese kad ga vadite iz pećnice, no mora biti formirana korica na površini).
Izvadite iz pećnice i ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi. Prebacite u frižider i ostavite 2 sata da se ohladi.