Rolada od puretine s kruškom, palentom i karameliziranim lukom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Rolada od puretine s kruškom, palentom i karameliziranim lukom by Shutterstock Shutterstock
Puretina je lako dostupna, zdrava i cjenovno prihvatljiva. Na blagdanskim stolovima je uglavnom imamo cijelu pečenu, ili možemo vidjeti i razne varijante punjenih prsa. Za ovaj recept odlučio sam se za nešto kompleksniju, ali u isto vrijeme i jednostavnu pripremu purećih prsa. Jelo može prezentacijski oduševiti gosta a ima odmak od tradicije iako su namirnice vrlo tradicionalne. Palenta je klasičan prilog, ali karamelizirani luk i kruška jelu daju dašak avanture. Probajte jelo kod kuće i poslužite ga za glavno jelo u svečanim prilikama. Gosti će vam biti zahvalni.

Sastojci

Broj porcija
4
150 gpurećih prsa, tanko rezanih
50 gdomaće svježe kobasice
50 gpancete, tanko rezane
100 gpalente
400 mlvode
50 gmaslaca
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
1ljubičasti luk
150 mlcrnog vina
1 žlicašećera
Lovorov list
Majčina dušica
1kruška, viljamovka ili abata, oguljena i po dužini narezana
50 gmaslaca

Priprema

1 Napravite roladu

U tanki pureći odrezak stavite mrvljenu kobasicu izvađenu iz crijeva. Na aluminijsku foliju posložite tanko rezanu pancetu, na to stavite odrezak s kobasicom i uz pomoć folije sve smotajte u roladu. Završni proizvod mora izgledati kao bonbon u foliji. 


2 Skuhajte roladu

Zakuhajte vodu te dobiveni „bonbon“ kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri. Izvadite iz vode, odmotajte foliju, te po želji roladu kratko popržite u tavi na ulju.


3 Skuhajte palentu

Zakuhajte slanu vodu te miješajući dodati palentu. Pred kraj kuhanja umiješajte maslac.


4 Karamelizirajte luk

 Na zagrijanoj tavi karamelizirajte šećer, dodajte luk nasjeckan na listiće, kratko promiješajte te zalite crnim vinom. Posolite, popaprite, ubacite lovorov list i majčinu dušicu. Kuhajte dok se umak ne zgusne, a luk ostane lagano hrskav.


5 Pirjajte krušku 

Na umjerenoj temperaturi rastopite maslac i dodajte narezanu krušku. Polako miješajte dok kruška ne omekša. Ne smije biti previše mekana, mora zadržati malo tvrdoće.


6 Poslužite

Na tanjur stavite palentu, na palentu staviti narezanu pureću roladu, u sredinu karamelizirani luk, te na luk jedan komad kruške.

Mate Janković
Mate Janković
Chef

Ključne riječi