Pečeni odojak u umaku od bijelog vina i povrća uz pečeno korjenasto povrće

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Pečeni odojak u umaku od bijelog vina i povrća uz pečeno korjenasto povrće by Shutterstock Shutterstock
Mekano i sočno meso s hrskavom kožicom posluženo je uz hrskavo povrće i umak kojemu je baza sok od pečenja mesa. Ovaj recept je naš prijedlog za blagdanski stol.

Sastojci

Broj porcija
8
2 kgodojka
10mrkva, srednje veličine
10korijena peršina, srednje veličine
2 žliceglatkog brašna
400 mlbijelog vina
1lovorov list
100 gmaslaca
2koromača
2luka
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
Ulje, po želji
3 češnja češnjaka
Majčina dušica, po ukusu

Priprema

1 Ispecite meso

Odojak posolite, popaprite i nauljite. U lim za pečenje stavite nasjeckan koromač, luk, 2 mrkve, 2 korijena peršina, češnjak, lovor i majčinu dušicu. Na povrće stavite odojak te ga prebacite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva. Meso pecite oko 90 minuta. Kad je odojak gotov, izvadite ga iz lima. 


2 Napravite umak

Povrće prebacite u lonac uz odlijevanje viška masnoće te ostavite za kasnije. U lim dodajte brašno i lagano zapržite te dodajte vino uz struganje masoće i sokova s lima. Vino izlijte u lonac u kojem je i povrće te kratko prokuhajte uz dolijevanje vode po potrebi.Začinite po ukusu, dodajte 50 g maslaca i procijedite.


3 Pripremite ostalo povrće

Ostatak mrkve i korijena peršina nasjeckajte na ploške srednje debljine, dodajte maslac i sol te pirjajte na laganoj vatri u vlastitoj tekućini dok malo ne omekšaju, a ostanu hrskavi. Poslužite uz odojak i umak.

Mate Janković
Mate Janković
Chef