Banana cream pie

Vrijeme pripremePriprema
55min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 25min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Banana cream pie by youtube
Banana cream pie
Ovo je jedan od najjednostavnijih američkih recepata koji spaja najbolje - ukusno prhko tijesto, sočnu kremu koja se topi u ustima, tučeno vrhnje i slatke banane. Bogata pita s bananama oduševit će sve ljubitelje slatkog.

Sastojci

Broj porcija
10

Podloga

300 goštrog brašna
250 gšećera
½ žličicemorske soli
230 gmaslaca, ohlađenog i narezanog na kockice
60 mlledene vode
2 žlicevotke
1jaje
1 žlicavrhnja

Krema

2jaja
2žumanjka
250 gšećera
40 gkukuruznog škroba
¼ žličicesoli
720 mlpunomasnog mlijeka
1 žlicaekstrakta vanilije
60 gmaslaca
4banane, nasjeckane

Nadjev

480 mlvrhnja za šlag
30 gšećera u prahu
2 žličiceekstrakta vanilije

Priprema

Podloga

1Pulsirajte

Brašno, šećer i sol dodajte u blender ili multipraktik, zatim sjedinite na opciji pulse. Dodajte nasjeckani maslac i još malo „pulsirajte“. Dok vam uređaj još radi, dodajte vodu i votku.


2Oblikujte i zamotajte

Dobivenu smjesu prebacite na pobrašnjenu podlogu ili podlogu za valjanje tijesta. Kako bi se smjesa povezala u tijesto, podlogom za valjanje ju preklopite i stisnite tako da tijesto spljoštite u krug. Zamotajte u plastičnu foliju. Stavite u hladnjak na sat vremena, a najbolje preko noći.


3Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. 

Tijesto izvadite iz hladnjaka na pobrašnjenu podlogu, razvaljajte ga u krug debljine otprilike 0,6 cm – valjat ćete tijesto od sredine prema van, usput ga okrećući i posipajući s malo brašna. 


4Površinu tijesta izbodite vilicom

Namotajte tijesto na valjak, zatim ga pažljivo razmotajte preko kalupa za pitu, zatim pažljivo stavite u kalup pazeći da ga ne rastegnete. Uklonite dijelove tijesta koji su 2,5 cm širi od kalupa i naberite rubove, zatim površinu tijesta izbodite vilicom. 


5Papirom za pečenje prekrijte tijesto

Papirom za pečenje prekrijte tijesto i strane pekača, zatim prekrijte i aluminijskom folijom na koju ćete staviti utege za pite ili grah. 


6Pecite

Ubacite u pećnicu i pecite 15 minuta, zatim izvadite iz pećnice i uklonite papir za pečenje, foliju i utege (ili grah). Umutite jaje i vrhnje te dobivenom smjesom premažite tijesto. Vanjski dio tijesta i kalupa prekrijte aluminijskom folijom, a površinu tijesta ponovno izbodite vilicom.  


7Smanjite temperaturu pećnice

Ponovno stavite u pećnicu, pecite 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 190 stupnjeva i uklonite foliju. Nastavite peći dok tijesto ne poprimi zlatno smeđu boju.

Krema

8Umutite žumanjke i jaja

Umutite žumanjke i cijela jaja. U posudu s debljim dnom dodajte šećer, kukuruzni škrob, sol i mlijeko te izmiješajte pjenjačom kako bi se sastojci sjedinili. Kuhajte 5 do 7 minuta na srednje jakoj vatri, cijelo vrijeme miješajući, dok se smjesa ne zgusne. 


9Kuhajte

Kako bi ste jaja temperirali, miješajući im dodajte 240 ml vruće smjese, zatim temperirana jaja, isto tako miješajući, dodajte u preostalu vruću smjesu s mlijekom. Kuhajte 2 minute, cijelo vrijeme miješajući, na srednje jakoj vatri kako bi se sve još malo zgusnulo. 


10Pripremite banane

Prebacite u zdjelu, zatim umiješajte ekstrakt vanilije i maslac. Banane ogulite i dijagonalno ih nasjeckajte. 


11Premažite tijesto

Tijesto premažite tankim slojem kreme, zatim rasporedite banane te sve premažite preostalom kremom. Prekrijte plastičnom folijom tako da se zalijepi za kremu i stavite u hladnjak na najmanje 4 do 5 sati, a najbolje preko noći.


Nadjev

12Sjedinite sastojke

Mikserom sjedinite vrhnje za šlag i šećer u prahu, zatim skroz smanjite brzinu i umiješajte ekstrakt vanilije. Premažite pitu te ju nadjenite nasjeckanim bananama. 


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.