U vodu stavite dimljenu koljenicu, lovorov list, luk, mrkvu i celer. Kuhajte koljenicu oko 2 sata, odnosno dok se ne odvaja od kostiju. Pokidajte je na komade i spremite za posluživanje. Možete je poslužiti hladnu ili toplu po želji.
Zagrijte lonac vode do vrenja i posolite. Dodajte krumpir i kuhajte ga oko 30 minuta. Kad je kuhan, ogulite ga i narežite na ploške.
Pripremite tavu, stavite je na srednje jaku vatru i dodajte mast. Na zagrijanu svinjsku mast stavite nasjeckani mladi luk i špek. Popržite 3-5 minuta te dodajte narezan krumpir. Sve kratko propržite uz miješanje. Pritom pazite kako miješate da krumpir ostane u komadima. Začinite sa soli i paprom, a po potrebi dodajte chilli, vlasac ili peršin.
U vrhnje stavite sol i papar, dodajte hren i dobro promiješajte. Umak poslužite uz kuhanu koljenicu i restani krumpir.