Kuhana dimljena svinjska koljenica s umakom od hrena i restanim krumpirom sa špekom

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 50min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Kuhana dimljena svinjska koljenica s umakom od hrena i restanim krumpirom sa špekom by Shutterstock Shutterstock
Svinjsku koljenicu, odnosno buncek, najčešće jedemo uz krumpir pire i kiseli kupus. Imam recept za svinjsku koljenicu s kojom ćete se odmaknuti od tradicije - koljenicu kuhajte dva sata kako bi bila mekana i sočna, a krumpir skuhajte u ljusci te ga prepržite na špeku.

Sastojci

Broj porcija
4
1,5 kgdimljene koljenice
2mrkve, narezane na kocke
2luka, narezanih na kocke
1lovorov list
100 gstabljike celera, narezane na kocke
600 gkrumpira u kori
100 gšpeka, narezanog na kockice
4mlada luka, nasjeckana
2 žlicehrena, naribanog
200 gkiselog vrhnja
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
1 žlicasvinjske masti

Priprema

1 Skuhajte koljenicu

U vodu stavite dimljenu koljenicu, lovorov list, luk, mrkvu i celer. Kuhajte koljenicu oko 2 sata, odnosno dok se ne odvaja od kostiju. Pokidajte je na komade i spremite za posluživanje. Možete je poslužiti hladnu ili toplu po želji. 

 

2 Skuhajte krumpir

Zagrijte lonac vode do vrenja i posolite. Dodajte krumpir i kuhajte ga oko 30 minuta. Kad je kuhan, ogulite ga i narežite na ploške. 

 

3 Popržite krumpir

Pripremite tavu, stavite je na srednje jaku vatru i dodajte mast. Na zagrijanu svinjsku mast stavite nasjeckani mladi luk i špek. Popržite 3-5 minuta te dodajte narezan krumpir. Sve kratko propržite uz miješanje. Pritom pazite kako miješate da krumpir ostane u komadima. Začinite sa soli i paprom, a po potrebi dodajte chilli, vlasac ili peršin. 

 

4 Pripremite umak od vrhnja i hrena

U vrhnje stavite sol i papar, dodajte hren i dobro promiješajte. Umak poslužite uz kuhanu koljenicu i restani krumpir.

Napomena

Tekućinu u kojoj ste kuhali svinjsku koljenicu sačuvajte kao temeljac za grah.
Mate Janković
Mate Janković
Chef

Ključne riječi