Musaka od mljevenog mesa, patlidžana i sjeckane pancete

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
2h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Musaka od mljevenog mesa, patlidžana i sjeckane pancete by Shutterstock Shutterstock
Iako se u našim krajevima musaka radi od mljevenog mesa, krumpira i bešamel umaka, mi imamo recept inspiriran izvornom musakom s patlidžanima. Poslužite je uz salatu po izboru i čašu kvalitetnog vina.

Sastojci

Broj porcija
4
850 gmljevenog mesa (svinjetina, junetina ili miješano)
150 gluka
2 češnjačešnjaka
3velika patlidžana
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
6 žlicamaslinovog ulja
150 gpancete
4jaja
400 mlmlijeka
1lovorov list

Priprema

1 Ispecite patlidžane

Patlidžan narežite na tanke ploške, posolite i pustite da sol izvuče višak tekućine iz njih. Kuhinjskim papirom obrišite višak tekućine pa ih ispecite ih na zagrijanoj tavi na s 4 žlice maslinovog ulja do zlatnožute boje. Odložite ih sa strane dok pripremate meso. 


2 Pržite meso

Na ostatak zagrijanog maslinovog ulja stavite sitno sjeckani luk i kratko ga pržite. Dodajte češnjak, sjeckanu pancetu, lovorov list i mljeveno meso te pirjajte dok sva voda ne ispari. Posolite i popaprite po ukusu. 


3 Umutite jaja i mlijeko

Umutite jaja te im dodajte mlijeko, sol i papar.


4 Složite musaku

Počnite slagati musaku u nauljenu posudu i to tako da na dno stavljate patlidžan, na patlidžan mljeveno meso i završite slojem patlidžana na vrhu. Zalijte sve mješavinom mlijeka i jaja.


5 Ispecite musaku

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 60 minuta. Pečenu musaku ostavite oko 20 minuta prije nego je narežete.

Mate Janković
Mate Janković
Chef