Izmir bombası

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
8min
Ukupno vrijemeUkupno
38min
KompliciranostTežina
Cijena
Izmir bombası
İzmir bombası, kao što i sam naziv govori, potiče iz Turskog grada Izmira. Ovaj kolač se pravio od davnina i bio je poznat pod imenom čokoladni kolačići ali u zadnjih 10.ak godina i pojavom društvenih mreža, ova slastica je dobila ime Izmir bombasi i postala najtraženija, kako u samom gradu (Izmiru) tako i širom Turske. Čine je tanki sloj prhkog tijesta i tečni krem. Krem može biti od čokolade ili od nekih orašastih plodova, ali najzastupljeniji je krem od lješnjaka tj. nugat. Priprema ove slastice na prvi pogled čini se jako zahtjevnom zbog tankoće tijesta ali u suštini je vrlo vrlo jednostavno.

Sastojci

Broj porcija
18
210 gbrašna
Prstohvat soli
1 žlicašećera
1 vrećicavanilin šećera
60 mlulja
120 mltople vode
300 gkrema (čokoladnog, nutela, eurokrem...)

Priprema

Prvo, malom kašikicom uzimati krem (u mom slučaju je Nutella) i redari na pek-papir. Oko 18 komada zatim staviti u zamrzivač.
Navedene sastojke za tijesto dodavati redoslijedom kako su nabrojani i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto treba da bude mekano. Poklopiti ga i ostaviti 20 minuta na sobnoj temperaturi.
Nakon 20 minuta, tijesto ponovo premijesiti i podijeliti na 16 jednakih komada te formirati loptice.
Prste malo umočiti u ulje i svaku lopticu rukama rastanjiti na precnik ca. 10 cm.
Izvatiti krem iz zamrzivača i po jedan komad stavljati na sredinu tijesta. Povlačeći rubove, zatvoriti isto također na sredini i odsjeći višak tijesta (ako ga ima).
Lagano oblikovati lopticu i redati na pleh sa pek-papirom.
(Ako primijetite da se krem počeo da topi, vratite ga par minuta u zamrzivač, a ostatak tijesta koje ste odsjekli, skupite, ponovo napraviti loptice i ponoviti postupak)
Peći ih u zagrijanoj pećnici na 170°C oko 7 do 8 minuta, zavisno od pećnice.
Konzumiraju se topli ali i hladni.
Dobar tek ❤️
Nadam se da vam se dopadaju ove Izmir bombice a ako želite pogledati postupak pravljenja istih to možete pronaći na mom kanalu "Kuhanje je zabavno".
Kuhanje je zabavno
Kuhanje je zabavno
Zovem se Ines i rođena sam 1986.godine u Travniku (BiH). Kuhanje je moj hobi i uživam u tome. Najviše volim da pravim slastice ali i druga jela. Pretežno su to tradicionalna Bosansko Hercegovačka jela ali jela drugih zemalja kao što su Turska, Grčka, Njemačka.... Iz ljubavi prema kuhanju, otvorila sam i svoj YouTube kanal pod nazivom "KUHANJE JE ZABAVNO" i na njemu možete pronaći sve moje recepte. Recepti su pisani trojezićno ali postoje i automatski prevodi na još mnogo stranih jezika.