Salisbury odrezak s umakom od gljiva

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Salisbury odrezak s umakom od gljiva by Shutterstock Shutterstock
Salisbury odrezak je odličan način za pretvaranje obične goveđe pljeskavice u nešto nevjerojatno! Ovaj recept za sočnu pljeskavicu s umakom od gljiva isprobali su i zavoljeli čitatelji iz cijelog svijeta, a sada je red na vama!

Sastojci

Broj porcija
5

Goveđe pljeskavice

½ glaviceluka
60 gpanko mrvica
500 gmljevene govedine
1 češanjčešnjaka, usitnjeni
1jaje
2 žlicekečapa
1goveđa kocka, izmrvljena
½ žličiceWorcestershire umaka
1 žlicadijon senfa

Umak od gljiva

1 žlicamaslinovog ulja
2 češnjačešnjaka, mljevena
½ glaviceluka, sitno nasjeckanog
150 ggljiva, narezanih na kriške
2 žliceneslanog maslaca
3 žliceoštrog brašna
500 mlgoveđeg temeljca
250 mlvode
2 žličicedijon senfa
2 žličiceWorcestershire umaka
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu

Priprema

Goveđe pljeskavice

1 Pripremite mrvice

Stavite mrvice u posudu. Pomoću ribeža naribajte luk preko mrvica. Pomiješajte prstima i ostavite da se namače nekoliko minuta.


2 Sjedinite sastojke

U veliku posudu dodajte preostale sastojke za pljeskavicu. Smjesu miješajte prstima par minuta da se dobro sjedini. Podijelite na 5 dijela i čvrsto oblikujte u ovalne pljeskavice debljine oko 2 cm.


3 Pecite 

Zagrijte ulje u tavi na jakoj vatri. Dodajte odreske i pecite prvu stranu 1 minutu, a zatim preokrenite i pecite drugu stranu dok ne porumeni (unutra će i dalje biti sirove). Izvadite na tanjur. 

Umak od gljiva

4 Pripremite umak 

Ako tava izgleda suho, dodajte još malo ulja. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te dinstajte 2 minute dok luk ne postane proziran. Dodajte gljive u tavu i kuhajte 2 - 3 minute dok ne postanu zlatne boje. Smanjite temperaturu na srednje jaku i dodajte maslac. Kad se otopi, dodajte brašno i kuhajte 30 sekundi uz stalno miješanje. Postepeno dodavajte goveđi temeljac, stalno miješajući dok više ne bude grudica. Dodajte odreske i kuhajte 5 - 7 minuta ili dok se umak ne zgusne, povremeno miješajući. Ako je umak pregust, dodajte još vode. Odreske izvadite na tanjur. Okusite umak te začinite solju i paprom po ukusu.


5 Poslužite

Poslužite Salisbury odreske prelivene umakom od gljiva s pire krumpirom ili prilogom po želji. Ukrasite s peršinom.

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
286 kcal
Proteini
25 g
Masnoće
13 g
Ugljikohidrati
15 g
Kolesterol
101 mg
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.