Piletina Kijev

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Piletina Kijev by Shutterstock Shutterstock
Piletina Kijev klasično je istočnoeuropsko jelo nadjeveno aromatičnim maslacem sa začinskim biljem unutar tankog bijelog mesa što ga čini tako sočnim! A ta sočna unutrašnjost upravo je savršena protuteža hrskavom omotaču.

Sastojci

Broj porcija
4

Aromatični maslac

8 žlicaneslanog maslaca, omekšanog
3prešana češnja češnjaka
3 žlicesvježeg peršina, sitno nasjeckanog
2 žlicevlasca, sitno nasjeckanog
2 žlicesvježeg kopra, sitno nasjeckanog
Sol
Crni papar

Meso

4pileća prsa bez kostiju
Sol
Crni papar

Pohanje

4jaja
3 šalicepanko krušnih mrvica
120 gbrašna (mješavina oštrog i glatkog)
1½ žličicečešnjaka u prahu
1 žlicasuhog peršina
1½ žličicesuhog kopra
Sol
Crni papar
Ulje za prženje

Priprema

Aromatični maslac

1Pripremite maslac

Izvadite maslac iz hladnjaka i pustite da odstoji 30-45 minuta. Pazite da prvo omekša, tako da se lako miješa s ostalim sastojcima. Pomiješajte maslac s mljevenim biljem, češnjakom, koricom limuna, soli i paprom. Pomiješajte vilicom i pazite da se svi sastojci ravnomjerno sjedine s maslacem. Oblikujte maslac u obliku valjka na vrh plastične folije i čvrsto ga umotajte. Stavite u zamrzivač na oko 15 minuta dok pripremate piletinu


Meso

2Pripremite piletinu

Stavite pileća prsa na dasku za rezanje i prerežite sredinu piletine, ali pazite da ne prerežete skroz do kraja. Otvorite piletinu poput krila leptira i stavite je ravno u vrećicu s patentnim zatvaračem. Ravnom stranom bata za meso istucite piletinu radeći od središta prema rubovima. Pazite da je meso debljine otprilike 1,5 cm, ali da nije pretanko. Također, pripazite da ne udarate prejako kako ne bi potrgali meso. Ponovite s preostalim pilećim prsima. Piletinu začinite solju i paprom s obje strane.


3Zamotajte piletinu i maslac

Izvadite maslac iz zamrzivača i iz omota. Narežite trupac maslaca na 8 ravnomjernih kriški. Upotrijebit ćete 2 po pilećim prsima. Stavite pileća prsa na komad plastične folije. Provjerite ima li dovoljno plastične folije da piletinu čvrsto omotate u nekoliko slojeva. Stavite dvije kriške maslaca, jednu pored druge, na jednu stranu pilećih prsa i počnite motati maslac i piletinu, uvlačeći bočne strane dok valjate. Nakon što dobijete uski pileći smotuljak, čvrsto ga uvaljajte u plastičnu foliju. Ponovite s ostala tri pileća prsa i maslacem. Stavite smotanu piletinu u hladnjak na najmanje 2 sata ili preko noći.

Pohanje

4Pohanje

Zagrijte pećnicu na 180°C i dodajte ulje u veliku tavu za prženje. Zagrijte ulje na 180°C. Obložite obloženi lim za pečenje aluminijskom folijom i unutra postavite rešetku. Pripremite tri plitke i široke posude. U jednoj zdjeli umutite jaja s malo soli i papra. U drugoj posudi umutite brašno s malo soli, papra i češnjaka u prahu. U trećoj zdjeli pomiješajte Panko krušne mrvice sa suhim biljem i malo soli i papra. Izvadite piletinu iz hladnjaka i pažljivo je razmotajte iz plastične folije. Prvo uvaljajte piletinu u brašno, zatim u smjesu od jaja i Panko mrvice. Pritisnite rukama i ponovite. Ponovite s preostalim komadima piletine. Pazite da se ulje zagrije na 180°C i pažljivo dodajte piletinu. Pržite piletinu oko 3-4 minute sa svake strane, dok ne postane zlatna. Izvadite je iz ulja i stavite na pripremljeni lim, na vrh rešetke. Pecite 20-24 minute, ovisno o tome koliko su vam bila velika pileća prsa.

Napomena

Možete napraviti maslac prije vremena i držati ga u hladnjaku do mjesec dana ili u zamrzivaču do 3 mjeseca. Obavezno ga zamotajte u plastičnu foliju i stavite u vrećicu s patentnim zatvaračem za čuvanje. Isto tako piletinu možete pripremiti večer prije, a zatim pohati sljedeći dan.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.