Izrežite pita kruh na osam trokutića. Kombinirajte puretinu, mješavinu začina za gyros, feta sir (ostavite prstohvat za ukras) i ¼ žličice papra u posudi za miješanje. Temeljito pomiješajte sastojke i oblikujte 8-10 okruglica veličine ping pong loptice.
Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u neprianjajućoj tavi na srednje jakoj vatri koja je sigurna za pećnicu. Stavite okruglice u vruću tavu i pecite 7 minuta ili dok ne porumene sa svih strana. Tavu prebacite u pećnicu i pecite 7-9 minuta ili dok okruglice ne dosegnu minimalnu unutarnju temperaturu od 73 stupnjeva. Budite pažljivi kada vadite tavu iz pećnice - ručka će biti vruća!
Dok se okruglice kuhaju, stavite pita kruh na pripremljeni lim i podlijte s 1 žličicom maslinovog ulja, ¼ žličice. sol i ¼ žličice papra. Pecite 7-9 minuta ili dok lagano ne porumeni.
Usitnite kopar (stabljike kopra su nježne i također se mogu koristiti). Salatu grubo nasjeckajte. Krastavce obrežite i narežite na male kockice kao i rajčicu. Naribajte koricu limuna te iscijedite sok polovice limuna. Luk ogulite, prepolovite i narežite na tanke trakice.
U posudi za miješanje kombinirajte grčki jogurt, kopar (ostavite prstohvat za ukras), krastavac, 2 žlice limunovog soka, ½ žličice. sol i ¼ žličice papra. Pomiješajte zajedno.
Na tanjur stavite salatu, crveni luk (po ukusu) i rajčice. Dodajte umak pored salate i na to stavite okruglice. Ukrasite preostalim feta sirom, koricom limuna i koprom. Prelijte dodatno umakom ili ga upotrijebite za umakanje. Pita kruh poslužite sa strane.
(po porciji)