Gyros salata s purećim okruglicama

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Gyros salata s purećim okruglicama by Shutterstock Shutterstock

Ova verzija salate sa sočnim purećim okruglicama, aromatičnom mješavinom začina i kremastim domaćim umakom pruža sve tradicionalne okuse grčke kuhinje. Servirajte uz pita kruh, a u nedostatku istog slobodno ga zamijenite lepinjom. 


Sastojci

Broj porcija
2
1pita kruh
350 gmljevene puretine
1 žlicamješavine začina za gyros
Glavica hrskavije zelene salate (iceberg,..)
45 gmrvljenog feta sira
Grančica kopra
Par cherry rajčica
1 glavicaluka
2krastavca salatara
1limun
Grčki jogurt
Maslinovo ulje
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu

Priprema

1Pripremite okruglice i pita kruh

Izrežite pita kruh na osam trokutića. Kombinirajte puretinu, mješavinu začina za gyros, feta sir (ostavite prstohvat za ukras) i ¼ žličice papra u posudi za miješanje. Temeljito pomiješajte sastojke i oblikujte 8-10 okruglica veličine ping pong loptice.


2Pecite okruglice

Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u neprianjajućoj tavi na srednje jakoj vatri koja je sigurna za pećnicu. Stavite okruglice u vruću tavu i pecite 7 minuta ili dok ne porumene sa svih strana. Tavu prebacite u pećnicu i pecite 7-9 minuta ili dok okruglice ne dosegnu minimalnu unutarnju temperaturu od 73 stupnjeva. Budite pažljivi kada vadite tavu iz pećnice - ručka će biti vruća! 


3Pripremite pita kruh

Dok se okruglice kuhaju, stavite pita kruh na pripremljeni lim i podlijte s 1 žličicom maslinovog ulja, ¼ žličice. sol i ¼ žličice papra. Pecite 7-9 minuta ili dok lagano ne porumeni.


4Pripremite sastojke

Usitnite kopar (stabljike kopra su nježne i također se mogu koristiti). Salatu grubo nasjeckajte. Krastavce obrežite i narežite na male kockice kao i rajčicu. Naribajte koricu limuna te iscijedite sok polovice limuna. Luk ogulite, prepolovite i narežite na tanke trakice.


5Napravite umak

U posudi za miješanje kombinirajte grčki jogurt, kopar (ostavite prstohvat za ukras), krastavac, 2 žlice limunovog soka, ½ žličice. sol i ¼ žličice papra. Pomiješajte zajedno.


 6Servirajte

Na tanjur stavite salatu, crveni luk (po ukusu) i rajčice. Dodajte umak pored salate i na to stavite okruglice. Ukrasite preostalim feta sirom, koricom limuna i koprom. Prelijte dodatno umakom ili ga upotrijebite za umakanje. Pita kruh poslužite sa strane.

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
532 kcal
Proteini
47 g
Masnoće
25 g
Ugljikohidrati
44 g
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.