Kroštule

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 35min
KompliciranostTežina
Cijena
Kroštule by Shutterstock Shutterstock

Hrskava tradicionalna dalmatinska slastica od prženog tijesta najbolja je još topla i posipana šećerom u prahu. Moj trik je dodavanje alkohola u tijesto kako bi upilo manje ulja pri prženju.

Sastojci

Broj porcija
4
3jaja
3 žlicejabučnog octa
3 žlicelozovače
3 žliceulja ili 1 žlica svinjske masti
naribana korica 1 limuna
naribana korica 1 naranče
prstohvat soli
400 gbrašna
200 gšećera u prahu
1 lulja

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Od jaja, lozovače, ulja, octa, korice limuna i naranče, soli i brašna zamijesite tijesto.


Posudu u kojoj je tijesto pokrijte krpom i ostavite da odmori sat vremena. 


2 Izrežite trakice

U veći lonac ulijte ulje i ostavite da se zagrijava na srednje jakoj vatri do temperature od 180 stupnjeva.


Valjkom ga razvaljajte u pravokutni oblik na debljinu 2 mm. Izrežite tijesto na trakice širine 1,5 cm.


3 Pržite kroštule

Pržite trakice u ulju do zlatno žute boje. Pečene kroštule izvadite na kuhinjski papir i ostavite kratko da se ocijede od masnoće.


Prije posluživanja ih posipajte šećerom u prahu.

Mate Janković
Mate Janković
Chef