U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajte komadiće hladnog maslaca i razmrvite ih rukama do teksture pijeska. Dodajte jaja, ekstrakt vanilije i mlijeko. Umijesite mekano i glatko tijesto.
Podijelite tijesto na četiri jednaka dijela i zamotajte ih u plastičnu foliju. Stavite u hladnjak preko noći.
Suhe smokve, datulje, orahe, grožđice i koricu naranče stavite u blender ili multipraktik. Pomoću opcije pulse kratko usitnite sastojke.
U srednje velikoj zdjeli pomiješajte šećer, cimet, muškatni oraščić i piment.
Skinite poklopac multipraktika i ubacite mješavinu šećera i začina te vodu. Pulsirajte dok se sve ne samelje i sjedini.
Stavite u posudu s poklopcem i ostavite u hladnjaku barem preko noći ili dulje.
Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. Nadjev od smokve oblikujte u valjke širine vašeg prsta.
Izvadite jedno tijesto iz hladnjaka i kratko ga premijesite na pobrašnjenoj radnoj površini dok ne bude glatko. Razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika na debljinu od 3-5 mm.
Odrežite nepravilne rubove tijesta. Na duži rub tijesta stavite jedan valjak od nadjeva. Podignite rub tijesta na kojem nema nadjeva i poklopite ga preko nadjeva. Zarolajte tijesto i odrežite višak tijesta po potrebi. Stavite sa strane okrenuto spojenom stranom prema dolje. Ponovite s ostatkom tijesta.
Izrežite svaku traku na komade širine 2,5-3 cm i stavite ih na pripremljeni lim za pečenje. Ostavite 2 cm razmaka između njih.
Pecite oko 12-15 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđi.
Ostavite ih da se ohlade na limu oko 2 minute, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
(po porciji)