Cuccidati -Talijanski keksi sa smokvama

Vrijeme pripremePriprema
50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Cuccidati -Talijanski keksi sa smokvama by Shutterstock Shutterstock

Spoj prhkog tijesta s maslacem i sočnog slatkog nadjeva od smokve jedni su od boljih keksića koje smo probali. Tradicionalno se pripremaju u božićno vrijeme i prelijevaju glazurom ili sipaju šećerom u prahu.

Sastojci

Broj porcija
80

Tijesto

210 goštrog brašna
100 gglatkog brašna
150 gšećera
2 žličicepraška za pecivo
½ žličicesoli
110 gmaslaca, hladnog, izrezanog na male komadiće
2velika jaja
1 žličicaekstrakta vanilije
60 mlmlijeka

Nadjev

120 goraha, grubo nasjeckanih
230 gsuhih smokava,grubo nasjeckanih
140 gdatulja, bez koštica, grubo nasjeckanih
100 ggrožđica
Korica 1 manje naranče, naribana
¼ žličicecimeta
¼ žličicepimenta
⅛ žličicemuškatnog oraščića
200 gšećera
60 mltople vode

Priprema

Tijesto

1 Zamijesite tijesto

U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajte komadiće hladnog maslaca i razmrvite ih rukama do teksture pijeska. Dodajte jaja, ekstrakt vanilije i mlijeko. Umijesite mekano i glatko tijesto.


2 Podijelite tijesto

Podijelite tijesto na četiri jednaka dijela i zamotajte ih u plastičnu foliju. Stavite u hladnjak preko noći.

Nadjev

3 Usitnite sastojke

Suhe smokve, datulje, orahe, grožđice i koricu naranče stavite u blender ili multipraktik. Pomoću opcije pulse kratko usitnite sastojke.


4 Pripremite nadjev

U srednje velikoj zdjeli pomiješajte šećer, cimet, muškatni oraščić i piment.

Skinite poklopac multipraktika i ubacite mješavinu šećera i začina te vodu. Pulsirajte dok se sve ne samelje i sjedini.


5 Ohladite

Stavite u posudu s poklopcem i ostavite u hladnjaku barem preko noći ili dulje.

Pečenje

6 Oblikujte nadjev

Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. Nadjev od smokve oblikujte u valjke širine vašeg prsta.


7 Razvaljajte tijesto

Izvadite jedno tijesto iz hladnjaka i kratko ga premijesite na pobrašnjenoj radnoj površini dok ne bude glatko. Razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika na debljinu od 3-5 mm.


8 Oblikujte 

Odrežite nepravilne rubove tijesta. Na duži rub tijesta stavite jedan valjak od nadjeva. Podignite rub tijesta na kojem nema nadjeva i poklopite ga preko nadjeva. Zarolajte tijesto i odrežite višak tijesta po potrebi. Stavite sa strane okrenuto spojenom stranom prema dolje. Ponovite s ostatkom tijesta.


9 Narežite tijesto

Izrežite svaku traku na komade širine 2,5-3 cm i stavite ih na pripremljeni lim za pečenje. Ostavite 2 cm razmaka između njih.


10 Ispecite cuccidate

Pecite oko 12-15 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđi. 

Ostavite ih da se ohlade na limu oko 2 minute, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
79 kcal
Proteini
1 g
Masnoće
2 g
Ugljikohidrati
14 g
Kolesterol
8 mg
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.