Tres Leches

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Tres Leches  by Shutterstock Shutterstock

Tres Leches ili u prijevodu Tri Mlijeka je kolač koji dolazi iz Južne Amerike. Sastoji se od sloja biskvita, mliječnog preljeva i kreme od slatkog vrhnja. Poslužite ga dobro ohlađenog i uživajte.

Sastojci

Broj porcija
12

Biskvit

120 gglatkog brašna
1½ žličicepraška za pecivo
¼ žličicesoli
5velikih jaja
200 gšećera
80 mlpunomasnog mlijeka
1 žličicaekstrakta vanilije

Preljev

340 mlkondenziranog nezaslađenog mlijeka
400 mlzaslađenog kondenzirano mlijeka
60 mlpunomasnog mlijeka

Krema

500 mlslatkog vrhnja
3 žlicešećera u prahu
½ žličiceekstrakta vanilije
Cimet u prahu, po želji

Priprema

Biskvit

1 Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite maslacem dublji pleh dimenzija 22×33 cm.


2 Pripremite namirnice

U srednjoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Odvojite žumanjke od bjelanjaka u dvije srednje velike posude.


3 Miksajte žumanjke

U posudu sa žumanjcima dodajte 150 g šećera i miksajte velikom brzinom dok žumanjci ne postanu blijedo žuti. Dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije te lagano miksajte dok se ne sjedini. Postepeno dodajte brašno uz miješanje špatulom. Nemojte previše miješati jer bi vam kolač mogao ispasti gumen.


4 Miksajte snijeg od bjelanjaka

U drugoj posudi mikserom tucite bjelanjke velikom brzinom. Kad se počnu pjeniti postupno umiješajte preostalih 50 g šećera. Miksajte dok se ne formira čvrst snijeg. U smjesu sa žumanjcima lagano i nježno špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka. 


5 Ispecite kolač

Smjesu ulijte u pripremljen pleh i zagladite po površini. Stavite u pećnicu i pecite 25-35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u središte kolača ne izađe čista. Izvadite iz pećnice i ostavite kolač da se hladi 1 sat.

Preljev

6 Sjedinite sastojke

U maloj zdjeli pomiješajte nezaslađeno i zaslađeno kondenzirano mlijeko i punomasno mlijeko. 


7 Prelijte kolač

Ohlađeni kolač izbodite vilicom ili štapićem za ražnjiće te ga prelijte mješavinom mlijeka. Kolač ostavite u hladnjaku barem 1 sat ili preko noći kako bi se upila mlijeko.

Krema

8 Izmiksajte kremu

U srednje velikoj zdjeli miksajte slatko vrhnje, šećer i ekstrakt vanilije dok se ne formira šlag. Izvadite kolač iz hladnjaka i namažite ga kremom. Po želji pospite cimetom i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.