Prhko tijesto

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
10min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Prhko tijesto by Shutterstock Shutterstock

Recept za tijesto koji možete koristiti u slatkim i slanim varijantama, pitama, tartovima ili keksićima. Kako bi vam tijesto bilo uvijek prhko koristite hladan maslac i mijesite ga kratko.

Sastojci

Broj porcija
10
200 gglatkog brašna
100 goštrog brašna
130 gmaslaca, hladnog, narezanog na kockice
2 žliceledene vode
1veće jaje
Prstohvat soli
50 gšećera u prahu
Napomena: Sastojci su dovoljni za 500 g prhkog tijesta. Za slanu verziju prhkog tijesta izbacite šećer i stavite 1 žličicu soli.

Priprema

Ovo tijesto možete pripremati sami ili uz pomoć multipraktika.


1 Ručna priprema tijesta 

Prosijete brašno u veću posudu i dodajte maslac narezan na kockice. Utrljajte maslac u brašno do teksture krušnih mrvica. Dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Mijesite ga kratko kako bi ispalo prhko, a ne žilavo. Ukoliko vam se tijesto mrvi dodajte još 1 žlicu vode. Tijesto oblikujte u disk, umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30-60 minuta.


2 Priprema tijesta u multipraktiku

U posudu multipraktika ubacite prosijano brašno, sol i šećer u prahu (ukoliko radite slatku verziju). Ubacite maslac narezan na kockice i koristeći opciju pulse usitnite do teksture krušnih mrvica. Ubacite ostale sastojke i pulsirajte kratko dok se ne formira kugla tijesta. Ukoliko vam se tijesto mrvi dodajte 1-2 žlice ledene vode. Izvadite tijesto iz multipraktika, oblikujte ga u disk, umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30-60 minuta.

Napomena

Ovo tijesto može stajati u hladnjaku do 2 dana. Ukoliko ga duže držite u hladnjaku izvadite ga 20 minuta prije kako bi mogli raditi s njime.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.

Ključne riječi