Torta hrapoćuša

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Torta hrapoćuša by Shutterstock Shutterstock

Rustikalna torta koja potječe iz mjesta Dol na Braču ime je dobila po kamenju koje se nalazi na tom otoku. Iako je točan recept i dalje sakriven među lokalcima, našli smo jedan koji nam se jako sviđa. Prvi sloj je čvrst biskvit koji je prekriven slojem bjelanjaka, šećera i oraha ili badema.

Sastojci

Broj porcija
12

Biskvit

12žumanjaka
4bjelanjka
12 žlicašećera
4 žlicetople vode
12 žlicaoštrog brašna
Malo ruma
Ekstrakt vanilije, po želji
Malo limunove korice

Preljev

500 gšećera
750 gprepolovljenih oraha
8bjelanjaka

Priprema

Biskvit

1 Namastite kalup

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za torte promjera 28 cm namastite i pobrašnite oštrim brašnom. 


2 Miksajte biskvit

U velikoj zdjeli miksajte žumanjake, bjelanjke i šećer. Dodajte toplu vode, brašno, malo ruma, ekstrakt vanilije i koricu limuna. Kratko izmiksajte i izlijte u kalup. Pecite biskvit 20-30 minuta, odnosno dok vam čačkalica ne izađe suha. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Preljev

3 Pripremite preljev

Dok se biskvit hladi pripremite preljev. U velik lonac dodajte šećer, orahe i bjelanjke te ga stavite zagrijavati na laganu vatru. Ostavite da se karamelizira do zlatno žute boje. 


4 Izlijte preljev na biskvit

Pripremljenu smjesu pažljivo istresite na ohlađeni biskvit te rasporedite preljev kako bi biskvit cijeli bio pokriven preljevom. Smanjite temperaturu pećnice na 140 stupnjeva i vratite kolač na 15 minuta da se malo osuši.


5 Poslužite

Izvadite iz pećnice, ostavite kratko da se ohladi i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.