Mramorne cheesecake kocke s brusnicama

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Mramorne cheesecake kocke s brusnicama by Shutterstock Shutterstock

Svima znan i drag cheesecake u nešto drugačijem ruhu. Umjesto klasične torte imamo jednako ukusne mramorne kocke u kojima uživamo bez grižnje savjesti. Podloga je od aromatičnih paprenjaka, krema od sira i grčkog jogurta, a sve je preliveno preljevom od brusnica.

Sastojci

Broj porcija
9

Preljev od brusnica

80 gbrusnica (svježih ili smrznutih)
50 gšećera
60 mlvode
½ žličicesvježe narančine korice

Podloga

90 gpaprenjaka, zdrobljenih (možete ih samljeti u blenderu)
30 gpekan oraha (možete ih samljeti u blenderu)
20 gmaslaca, otopljenog

Krema od sira

230 gkrem sira sa smanjenim udjelom masti (ali možete slobodno koristiti i jednaku količinu posnog sira)
50 gšećera
170 ggrčkog jogurta
2bjelanjka
2 žlicesvježeg limunovog soka
1 žlicabrašna

Priprema

Preljev od brusnica

1 Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a rešetku u njoj postavite na sredinu. Kalup za pečenje dimenzija 20 x 20 cm obložite papirom za pečenje tako da sa svake strane ostavite otprilike 5 cm viška papira.


2 Skuhajte preljev

Počet ćete s pripremom umaka od brusnica tako da u manjem loncu sjedinite brusnice, šećer, vodu i narančinu koricu. Kuhajte 6 do 7 minuta dok smjesa ne postane sirupasta pa sklonite s vatre i ostavite da se ohladi dok pripremate ostale sastojke. 

Podloga

3 Pripremite podlogu

U manjoj posudi sjedinite izmrvljene paprenjake, pekane i maslac. Dobro izmiješajte pa sve istresite u pripremljeni kalup. Koristeći staklenu čašu, smjesu u jednakom sloju utisnite u kalup. 

Krema od sira

4 Miksajte kremu

U posudi srednje veličine, električnim mikserom istucite sir, šećer i ekstrakt vanilije te miješajte dok smjesa ne bude glatka. Dodajte grčki jogurt, bjelanjke, limunov sok i brašno te miješajte dok se svi sastojci lijepo ne sjedine.

 

5 Blendajte umak

Smjesu izlijte u kalup preko podloge od paprenjaka i zagladite špatulom. Ohlađeni umak od brusnica ubacite u blender i napravite finu kašu. U slučaju da je kaša pregusta, dodajte još pola žlice vode.


6 Nadjenite umakom

Koristeći žlicu, kašom od brusnica nadjenite cheesecake pa „prošarajte“ nožićem ili čačkalicom da dobijete mramorni uzorak. 


7 Ispecite kolač

Kolač prebacite u pećnicu te pecite 25 minuta. Kada je pečen, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga prebacite u hladnjak na nekoliko sati kako bi se u potpunosti ohladio.


8 Poslužite

Kada je kolač dovoljno hladan, izrežite ga na kocke i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.