Povrće narežite na sitne kockice. Dio gljiva također narežite na kockice, a drugi dio na tanke ploške. Povrtni temeljac stavite da se grije na laganu vatru.
Na srednje jaku vatru u lonac stavite maslinovo ulje i pričekajte da se zagrije. Dodajte povrće (osim gljiva koje ste narezali na ploške) i pržite dok ne omekša.
Dodajte malo povrtnog temeljca pa umiješajte kesten pire. Sve lagano promiješajte pa dodajte ostatak povrtnog temeljca i usitnjenu majčinu dušicu.
Poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok povrće u potpunosti ne omekša. Posolite i popaprite po ukusu.
Na tavi, na malo maslinovog ulja, kratko prepržite gljive narezane na ploške.
Kada je povrće u potpunosti omekanilo prebacite juhu u blender i blendajte u intervalima dok ne dobijete glatku smjesu.
Prebacite u duboke tanjure, dodajte pečene gljive, malo kiselog vrhnja i pospite nasjeckanim vlascem.