Losos s inćunima i maslacem

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Losos s inćunima i maslacem  by Shutterstock Shutterstock
Mljeveni inćuni i češnjak daju određenu slanoću prženom lososu čime obogaćuju i produbljuju njegov okus. Kako biste od njih izvukli ono najbolje, inćune i češnjak umiješate s omekšalim maslacem kojeg koristite na dva načina: za kuhanje i kao umak. Kada ga koristite za prženje lososa, maslac postane smećkast, a inćuni i češnjak se karameliziraju postajući slatki, dok u umaku oni daju taj intenzivan okus ublažen kremoznošću maslaca. Ovo jelo je mnogo posebnije od uobičajenog prženog lososa, ali ne i kompliciranije za pripremiti pa ga možete raditi bilo koji dan u tjednu kada imate manje vremena.

Sastojci

Broj porcija
4
45 gomekšalog maslaca
4 filetainćuna, mljevenih ili sitno nasjeckanih
1 deblji češanjčešnjaka (ili dva manja), nasjeckan
½ žličicekrupne soli
Svježe mljeveni papar
4 filetalososa s kožom, 170 g-220 g svaki
2 žlicekapara, ocijeđenih
2 žlicelimunovog soka
Svježi sjeckani peršin (za posluživanje)

Priprema

1Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U manjoj posudi sjedinite inćune, maslac, češnjak, sol i papar te sve zdrobite vilicom.


2 Pecite

U velikoj tavi za pećnicu, otopite otprilike pola maslaca s inćunima. Dodajte ribu s kožom prema dolje. Pecite 3 minute na jakoj vatri tako da koža postane smećkasta. Dok se losos prži, prelijevajte ga s umakom iz tave. Dodajte kapare na dno tave te prebacite u pećnicu. Pecite dok losos ne bude u potpunosti pečen, otprilike 8 do 10 minuta.


3 Poslužite

Izvadite tavu iz pećnice i dodajte preostali maslac s inćunima da se otopi. Losos izvadite na tanjure te ga prelijte umakom iz tave. Iscijedite pola limuna preko lososa i začinite ga sjeckanim peršinom. Poslužite.

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
503 kcal
Proteini
42 g
Masnoće
36 g
Ugljikohidrati
2 g
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.