Rolada s kremom od limuna

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Rolada s kremom od limuna by youtube
Rolada s kremom od limuna
Rolada s kremom od limuna
Ako ste u potrazi za laganom i osvježavajućom roladom, imamo recept za vas. Ova rolada je spoj sočnog i mekanog biskvita s kremom od limuna i mascarpone sira. Za ovaj osvježavajući desert, slatko kiselkastog okusa, trebat će vam nešto više od sat vremena.

Sastojci

Broj porcija
8

Biskvit

75 gglatkog brašna
4jaja sobne temperature
100 gšećera
1 žličicaekstrakta vanilije
2 žlicemlijeka
2 žliceulja
Prstohvat soli
1 žlicašećera u prahu

Krema od limuna

2jaja
2žumanjka
150 gšećera
1 žlicalimun šećera
75 gmaslaca

Nadjev

150 mlohlađenog vrhnja za šlag
150 gmascarpone sira
150 gkreme od limuna
Maline (za dekoraciju)

Priprema

Biskvit

1Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te lim za pečenje, dimenzija 24 x 35 cm, obložite papirom za pečenje koji lagano namastite i posipate s brašnom.


2Odvojite žumanjke i bjelanjke

Pripremite dvije posude i u njih odvojite žumanjke i bjelanjke. 


3Miksajte

U posudu sa žumanjcima dodajte 50 g šećer i izmiksajte sastojke do kremaste smjese.


4Izmiješajte

Dodajte ekstrakt vanilije, mlijeko i ulje pa još jednom sve dobro izmiješajte.


5Sjedinite sastojke

U smjesu sa žumanjcima prosijajte brašno, dodajte naribanu koricu limuna i prstohvat soli. Sjedinite sve sastojke, trebali bi dobiti gustu i kremastu smjesu. 


6Miksajte bjelanjke

Bjelanjke miksajte, na srednjoj brzini, te im postepeno dodajte ostatak šećera. Miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka.


7Miješajte

Smjesi od žumanjaka, postepeno, dodajte istučene bjelanjaka te smjesu lagano miješajte špatulom.


8Izlijte u lim za pečenje

Dobivenu smjesu prebacite u pripremljeni lim te ju ravnomjerno rasporedite po podlozi. Špatulom zagladite vrh.


9Pecite

Stavite u pećnicu na 12 do 15 minuta.


10Zarolajte

Izvadite iz pećnice i ostavite 5 minuta da se ohladi. Dok se biskvit hladi pripremite drugi papir za pečenje i posipajte ga šećerom u prahu. Nakon 5 minuta preokrenite biskvit na pripremljenu podlogu sa šećerom, a papir za pečenje na kojem se biskvit pekao uklonite. Dobiveni topli biskvit po dužini zarolajte u roladu i ostavite u tom obliku da se u potpunosti ohladi.

Krema od limuna

11Kuhajte

Pjenasto izmiksajte jaja, žumanjke i šećere. Dobivenu smjesu prebacite u lonac i stavite na laganu vatru da se zagrije. U zagrijanu smjesu dodajte maslac te sok i koricu limuna. Kuhajte kremu, stalno miješajući, dok se ne zgusne. Gotovu kremu ostavite da se ohladi. 

Nadjev

12Napravite šlag

Dok čekate da se krema ohladi, izmiksajte vrhnje u mekan šlag. Zatim dodajte mascarpone i miksajte dok ne dobijete čvrstu kremu.


13Premažite

Za roladu će vam biti potrebno 150 g kreme od limuna. Ostatak kreme stavite u steriliziranu staklenku te ju iskoristite u roku od 2 tjedna. Ohlađenu kremu od limuna lagano promiješajte sa šlagom i mascarpone sirom. Oprezno odmotajte roladu, premažite s 3/4 nadjeva, a zatim ju ponovno zarolajte bez papira za pečenje. Roladu premjestite na tanjur za serviranje i stavite u hladnjak na 2 sata.


14Ukrasite

Manji dio nadjeva koji vam je ostalo prebacite u slastičarsku vrećicu i po želji ukrasite roladu.


15Poslužite

Dodajte maline na vrh i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.