Domaća jabukovača

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Domaća jabukovača by Shutterstock Shutterstock

Jabukovača se radi od davnina, a postoje razne metode i recepti kako ju pripremiti. Mi vam donosimo jednostavan recept kako da ju pripremite kod kuće. Za klasični recept potrebna su samo dva sastojka – jabuke i šećer, no mi smo dodali još namirnica za bolji okus. Poželjno je kombinirati različite sorte jabuka. 


Sastojci

Broj porcija
6
1limun (za čaše)
smeđi šećer (za čaše)
8jabuka (možete koristiti Gala, Gloster, Granny Smith)
100 gšećera
4 štapićacimeta
2 žličicecijelih klinčića
voda

Priprema

1 Pripremite čaše

Limun narežite na kriške. Pripremite 6 čaša te ih limunom obrubite kako bi se za njih lakše uhvatio šećer. Smeđi šećer stavite u plitki tanjur, okrenite čašu i sa svih strana ju umočite u šećer. 


2 Pripremite voće

Operite voće. Naranču ogulite, a ako koristite domaće i neprskane jabuke nije ih potrebno guliti. Narežite na veće komade, sjemenke ne morate uklanjati. 


3 Kuhajte

U veći lonac stavite narezano voće i prelijte vodom – tek toliko da prekrije jabuke i naranču. Dodajte šećer, štapiće cimeta i klinčić. Zagrijte na srednje jakoj vatri i kuhajte otprilike sat vremena, nepoklopljeno i često miješajte. 


4 Zdrobite

Nakon sat vremena, kad jabuke i naranča omekane, pomoću drobilice za krumpir zdrobite voće. Smanjite vatru i pirjajte još sat i pol, ali ovaj put poklopljeno. Ostavite da se ohladi. 


5 Procijedite

Ohlađenu tekućinu procijedite, a kako bi dobili maksimalnu količinu soka, u gazu stavite voće i stisnite rukama da se i ono iscijedi. 


6 Poslužite

Poslužite vruće ili hladno te dodajte još šećera po ukusu pa raspodijelite u čaše. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.