Tufahije

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Tufahije by Shutterstock Shutterstock

Tufahija je slatko jelo od kuhanih jabuka koje su punjene kremom od mljevenih oraha i tučenih bjelanjaka, a zatim pečene u pećnici i poslužene sa šlagom. Ovaj poznati recept bosanske kuhinje svoje korijene vuče iz Perzije. Ako želite malo laganiju verziju ove slastice, smanjite količinu šećera i oraha. 

Sastojci

Broj porcija
8
8jabuka srednje veličine
200 g šećera
80 goraha
1bjelanjak
300 mlslatkog vrhnja
1 lvode
2vanilin šećera

Priprema

1 Izdubite jabuke

Jabuke operite, ogulite i izdubite im sredinu, a kore sačuvajte. 


2 Kuhajte

U lonac srednje veličine ulijte vodu i stavite na srednje jaku vatru. Dodajte 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok. U vruću vodu položite jabuke i kuhajte dok ne omekšaju. 


3 Napravite sirup

Kuhane jabuke izvadite pomoću šupljikave žlice. U istu vodu dodajte preostali šećer i koru od jabuka. Pričekajte da zavrije, procijedite i ostavite da se ohladi. 


4 Istucite snijeg

Pomoću miksera bjelanjak istucite u snijeg, dodajte vanilin šećer i još kratko miksajte. U njega lagano, špatulom, umiješajte mljevene orahe.


5 Napunite jabuke

Sredinu jabuka lagano napunite smjesom od oraha i posložite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. 


6 Pecite

Jabuke pecite 15 minuta. Dok se jabuke peku, napravite šlag. 


7 Poslužite

Pečene jabuke prelijte prethodno pripremljenim sirupom, a prije posluživanja vrh svake jabuke ukrasite šlagom. 


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.