Arancini - okruglice od riže

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Arancini - okruglice od riže
Arancini - okruglice od riže
Pržene okruglice od riže, koje se nazivaju i arancini, idealan su obrok ako nemate ideju što napraviti s ostatkom riže ili rižota. Možete ju začiniti dodacima poput sireva, sezonskog povrća ili mesa. Kuhana riža oblikuje se u okruglice koje se zatim prže u ulju.

Sastojci

Broj porcija
9
2 žlicemaslinovog ulja
15 gmaslaca
1 glavicafino nasjeckanog luka
1 češanjčešnjaka
350 g riže za rižoto
150 mlsuhog bijelog vina
1,2 lvrućeg pilećeg ili povrtnog temeljca
100 gsitno naribanog parmezana
1 žlicalimunove korice
150 ggaude, narezane na 18 manjih komada
Biljno ulje (za prženje)
70 goštrog brašna
70 gglatkog brašna
3veća jaja
150 gkrušnih mrvica
Sol po ukusu
Papar po ukusu

Priprema

1Kuhajte

U loncu zagrijte ulje i maslac. Dodajte luk i prstohvat soli pa pržite na laganoj vatri dok ne omekša, otprilike 15 minuta. Dodajte protisnuti ili nasjeckani češnjak pa pržite još minutu. Umiješajte rižu i kuhajte jednu minutu pa ulijte vino. Kuhajte dok otprilike pola tekućine ne ispari. Ulijte ½ temeljca i pirjajte, miješajući, dok riža ne upije tekućinu. Preostali temeljac dodajte postepeno, cijelo vrijeme miješajući. Kuhajte otprilike 20 do 25 minuta dok riža ne bude kuhana. 


2Umiješajte

Umiješajte parmezan, limunovu koricu i začinite po ukusu.


3Rasporedite po limu za pečenje

Kuhanu rižu sklonite s vatre, rasporedite po limu za pečenje i ostavite da se ohladi. 


4Oblikujte

Ohlađenu rižu podijelite na 18 jednakih dijelova – neka mjera bude veće od loptice za golf. Rižu dlanovima oblikujte u manju pljeskavicu. U sredinu riže stavite komad mozzarelle, a zatim ju oblikujte u okruglicu. Lagano navlažite ili nauljite ruke kako bi lakše oblikovali rižu. Ponovite postupak s ostatkom okruglica.


5Panirajte

Jajima dodajte sol i papar po ukusu pa ih istucite. Brašno i krušne mrvice odvojite u dvije plitke posude. Svaku okruglicu uvaljajte u brašno, jaja pa u krušne mrvice. Slažite na veći pladanj i ostavite sa strane. 


6Zagrijte

Polovicu većeg lonca napunite uljem i zagrijte na srednje jakoj vatri. Pričekajte dok termometar ne pokaže 170 stupnjeva ili dok komad kruha, stavljen u ulje, ne postane zlatno smeđe boje u roku od 45 sekundi. 


7Ispecite

Okruglice pecite u ulju, u turama 5 do 10 minuta, dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Pečene odložite na pladanj obložen papirnatim ručnikom kako bi se upio višak masnoće. 


8Poslužite

Poslužite toplo uz umak od rajčice. 

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
266 kcal
Proteini
11 g
Masnoće
11 g
Ugljikohidrati
29 g
Sol
0.7 g
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.