Mekana peciva

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Mekana peciva by youtube
Mekana peciva
Svježi i mirisni domaći kruh za čiju ćete izradu ipak trebati malo spretnosti i mašte. Kako napraviti ovaj kruh saznajte u nastavku recepta.

Sastojci

Broj porcija
10

Kruh

500 gglatkog brašna
300 mltoplog mlijeka
50 mltople vode
50 mlmaslinovog ulja
1½ žličicesoli
1 žlicašećera
7 gsuhog kvasca
1 žlicaulja

Dodatno

1jaje
Sezam
Krupna sol
1crna maslina

Priprema

Kruh

1Aktivirajte kvasac

U 100 ml toplog mlijeko umiješajte suhi kvasac i šećer pa ostavite na sobnoj temperaturi otprilike 10 minuta kako bi se kvasac aktivirao. 


2Umijesite tijesto

U većoj posudi sjedinite brašno i sol pa dodajte smjesu s kvascem. Umiješajte ostatak toplog mlijeka, dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje. Rukama zamijesite glatko tijesto, premažite ga uljem, pokrijte posudu krpom i ostavite na toplom da naraste dok se ne udvostruči, otprilike 45 minuta. 


3Zagrijte pećnicu

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.


4Oblikujte

Nakon što je tijesto naraslo, odvojite ¼ te oblikujte kuglice koje će poslužiti za oblik ovce, točnije jednu veću za glavu, a drugu prstima razvaljajte u oblik tankog valjka pa ga zarolajte kako bi dobili rog te četiri manje za oblikovanje nogu. Poslažite ih na papir za pečenje, a od ostatka napravite kuglice jednake veličine i poslažite ih tako da dobijete tijelo ovce. 

Dodatno

5Premažite

Premažite tijesto razmućenim jajetom te ga pospite sezamom i krupnom soli. Na mjesto gdje bi trebalo biti oko utisnite 1/6 crne masline.


6Pecite

Tijesto ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta pa prebacite u pećnicu i pecite otprilike 25 do 30 minuta. 


7Poslužite

Pečeno tijesto ostavite da se kratko ohladi prije posluživanja.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.