Dvobojne kiflice

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Dvobojne kiflice
Dvobojne kiflice by youtube
Dvobojne kiflice
Donosimo vam recept za mekane, prozračne i hrskave dvobojne kiflice. U jedan dio smjese stavlja se kakao kako bi se dobilo prošarano tijesto, zatim se ono slaže u slojeve, razvaljuje i reže na trokute. Možete ih ostaviti prazne, a možete ih napuniti i Nutellom, čokoladom ili džemom po izboru.

Sastojci

Broj porcija
10
700 gglatkog brašna
1jaje
42 gsvježeg kvasca
4 žliceulja
250 mlmlijeka
180 gjogurta
2 žlicešećera
½ žličicesoli
2 žlicekakaa
150 gomekšalog maslaca (za premazivanje tijesta)
Nutella ili čokolada za punjenje
1jaje (za premazivanje)

Priprema

1Aktivirajte kvasac

U manjoj posudi pomiješajte razmrvljeni kvasac s jednom žličicom brašna i šećera, dodajte 100 ml toplog mlijeko i stavite 10 minuta da se kvasac aktivira. 


2Zagrijte mlijeko i jogurt

Ostatak mlijeka zagrijte s jogurtom, na laganoj vatri, uz neprestano miješanje.


3Sjedinite sastojke

U veću posudu stavite jaje pa ga razmutite s ostatkom šećera, soli i uljem. Dodajte mlijeko i jogurt i smjesu s kvascem. Sve sastojke dobro sjedinite i umiješajte naribanu koricu limuna. 


4Mijesite

Od ukupne količine glatkog brašna odvojite dvije žlice i ostavite sa strane. U smjesu s kvascem postepeno dodajte brašno i mijesite tek toliko da se svi sastojci povežu. 


5Ostavite da naraste

Tijesto podijelite na dva dijela, u jedan dio umiješajte 2 žlice brašna, a u drugi dio 2 žlice kakaa. Odvojeno mijesite, otprilike po 5 minuta, tako da dobijete glatko i elastično tijesto koje se ne lijepi. Odvojite u dvije posude, prekrijte čistom krpom i ostavite 60 minuta na sobnoj temperaturi. 


6Premijesite

Svako tijesto još jednom blago premijesite i ponovno ostavite da naraste barem 30 minuta. 


7Zagrijte pećnicu

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Tamno i svijetlo tijesto podijelite na 6 dijelova i oblikujte loptice, a zatim ih ostavite da odmore 10-tak minuta. 


8Premažite

Uzeti po tri loptice od svake smjese pa ih samo lagano kružno razvaljajte. Pobrašnite podlogu pa na nju stavite jedan komad svijetlog tijesta, lagano premažite omekšalim maslacem i na njega stavite sloj tamnog tijesta. Postupak ponavljajte dok ne potrošite svih 6 loptica, a zadnji sloj nemojte premazivati. Isto napravite i s ostatkom lopticama. 


9Razvaljajte

Premazano tijesto razvaljajte, povremeno posipajte brašnom i okrećite, pomoću rezača za pizzu, tijesto razrežite na 16 jednakih trokuta. Svaki trokut, u najširem dijelu napunite sa žličicom Nutelle i zarolajte počevši od šire prema užoj strani. Kiflice slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, ostavljajući par centimetara razmaka kako se ne bi zalijepili tokom pečenja. Razmutite jaje u manjoj posudi i premažite svaku kiflicu. 


10Pecite

Stavite u pećnicu na 20 do 25 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju.


11Poslužite

Ostavite kratko da se ohlade i poslužite. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.