Domaći Jaffa keksi

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Domaći Jaffa keksi
Donosimo vam recept za jednostavne domaće Jaffa kekse koji se sastoje se od tri komponente – lagani prhki i spužvasti biskvit, aromatični žele od naranče i otopljena tamna čokolada. Nakon što isprobate ovaj recept više nećete jesti kupovne.

Sastojci

Broj porcija
6

Žele od naranče

60 g šećera
1 žlica narančine korice
3 listića želatine
100 ml cijeđenog soka od naranče
120 ml vode

Keksi

40 g narezanog maslaca sobne temperature
60 g šećera u prahu
10 g glatkog brašna
10 g oštrog brašna
40 g mljevenih badema
¼ žličice korice naranče
2 bjelanjka
Prstohvat soli

Čokoladni sloj

120 g nasjeckane tamne čokolade

Priprema

Žele od naranče

1Sjedinite sastojke

Da biste napravili žele, u manjem loncu sjedinite šećer, koru od naranče i vodu. Pustite da zavrije pa kuhajte 10 do 15 minuta dok polovica tekućine ne ispari. 


2Otopite želatinu

U međuvremenu obložite kvadratni lim od 18 cm prozirnom folijom, a listiće želatine stavite u posudu s hladnom vodom na 5 minuta.


3Procijedite sirup

Sirup sklonite s vatre i procijedite kroz sito. Želatinu dobro ocijedite, ubacite u topli sirup i miješajte dok se ne otopi. Dodajte sok od naranče, promiješajte i ulijte u pripremljeni lim. 


4Ohladite

Ohladite 2 sata ili dok se želatina ne stvrdne. 

Keksi

5Napravite smeđi maslac

Kako bi dobili smeđi maslac, stavite ga u tavu sa svjetlijim dnom i zagrijte na srednje jakoj vatri. Cijelo vrijeme miješajte, maslac će se početi lagano pjeniti i dobivati boju, a za otprilike 5 do 8 minuta postat će zlatno smeđe boje. Sklonite s vatre i prebacite u posudu otpornu na toplinu. Pričekajte da se maslac u potpunosti ohladi. 


6Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. 


7Premažite kalup za muffine

Izmjerite i odvojite 30 ml rastopljenog i ohlađenog smeđeg maslaca, a s ostatkom premažite kalup za muffine s 12 rupa. 


8Sjedinite suhe sastojke

U posudu prosijajte šećer i brašno, a zatim umiješajte mljevene bademe i koricu naranče.


9Promiješajte sastojke

Bjelanjke mikserom umutite u lagani i prozračni snijeg pa dodajte u smjesu s brašnom. Dodajte i sol i ohlađeni smeđi maslac te pomiješajte sastojke u gustu smjesu.


10Pecite

Ravnomjerno podijelite smjesu u kalup za muffine i pecite 9 do 12 minuta ili dok keksi ne budu lagano zlatne boje i čvrsti na dodir. Izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu da se ohlade u potpunosti. 


11Izrežite žele

Kad se žele stegne, izrežite ga pomoću okruglog rezača promjera 4 cm. Izrezani žele pažljivo poslažite na ravnu stranu svakog keksa. 

Čokoladni sloj

12Otopite čokoladu

Čokoladu otopite na pari i ostavite 10 do 15 minuta da se ohladi. 


13Prelijte čokoladom

Pažljivo prelijte 1 do 2 žličice otopljene čokolade preko vrha svakog želea, prekrivajući i vrh cijelog keksa. Ostavite da se čokolada ohladi i stegne prije posluživanja. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.