Božićna zvijezda

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Božićna zvijezda by youtube
Božićna zvijezda
Mekan i pahuljast Božićni „pull apart“ kruh zove na ugodno obiteljsko druženje i zabavu.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

200 mlmlijeka (plus dodatnih 50 ml ako je potrebno)
30 gmaslaca
7 ginstant kvasca
1 žličicaekstrakta vanilije
450 gbrašna za dizana tijesta
70 gšećera
⅛ žličicesoli
2žumanjka (bjelanjke ohladite u hladnjaku za premazivanje)

Nadjev

85 gomekšalog maslaca
75 gsmeđeg šećera
1 žlicacimeta

Priprema

Tijesto

1 Aktivirajte kvasac

U mikrovalnoj ili na štednjaku, u manjoj posudi, zagrijte 200 ml mlijeka i maslac. Temperatura bi trebala biti oko 45 stupnjeva, otprilike da bude toplo na dodir. Ubacite kvasac i ostavite 10-ak minuta dok se lagano ne zapjeni na vrhu.


2 Sjedinite sastojke

U međuvremenu u posebnoj posudi sjedinite brašno, šećer i sol. U sredini napravite udubinu pa u nju izlijte smjesu s kvascem, žumanjke i vaniliju. Miješajte dok se sastojci ne sjedine.


3 Mijesite tijesto

Mijesite rukama 10 do 12 minuta dok vam tijesto ne postane mekano i elastično. U slučaju da tijesto ispadne presuho, zagrijte još malo mlijeka, napravite udubinu u tijestu i dodajte pola od zagrijanog mlijeka. Nastavite mijesiti te ako vam je tijesto i dalje suho, dodajte preostalo mlijeko i zamijesite tijesto. U slučaju da koristite kuhinjskog robota, sastojke miješajte 5 minuta na srednjoj brzini dok tijesto ne bude mekano i elastično.


4 Ostavite tijesto da narasta

Lagano nauljite veliku posudu te u nju ubacite tijesto. Tijesto koji put okrenite u posudi pa da i njega malo nauljite. Posudu prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplome 2 do 3 sata da tijesto naraste. Kako biste provjerili je li tijesto spremno, probajte zabosti dva prsta. Ako ostane udubina, tijesto nije spremno. Izvadite tijesto iz posude na radnu površinu, prekrijte te ostavite još 30-ak minuta da još malo naraste. Dok čekate da tijesto naraste, lim za pečenje obložite papirom za pečenje.

Nadjev

5 Pripremite nadjev

Maslac bi vam trebao biti mekan da se može razmazati. U posudi sjedinite smeđi šećer i cimet.


6 Razvaljajte tijesto

Kada vam je tijesto spremno, podijelite ga na 4 komada (loptice). Lagano pobrašnite radnu površinu te valjkom za tijesto razvaljajte jednu kuglicu u krug promjera 30-ak cm. Na razvaljano tijesto stavite tanjur pa nožem oko tanjura izrežite sav višak tijesta. Tanjur sklonite pa tijesto stavite na pripremljeni lim za pečenje.


7 Premažite tijesto

Tijesto premažite 1/3 omekšalog maslaca i 1/3 smjese s cimetom i smeđim šećerom. Ovo će vam biti dno zvijezde.

Postupak ponovite s preostalim tijestom. Zapamtite, vrh (zadnji sloj) nećete premazati.


8 Oblikujte zvijezdu

Na sredinu tijesta stavite manju čašu i lagano ju utisnite samo da ostane krug koji će vam biti poput orijentira. 

U tijestu zarežite četiri linije. Kao na satu – 12 sati, 3, 6 i 9 sati. Svaku četvrtinu razrežite na još dva dijela, zatim te dijelove razrežite na još dva dijela kako biste na kraju dobili 16 trakica koje se spajaju u krugu u sredini. Uzmite dvije trakice koje su jedna do druge, zavrnite ih dva puta jednu od druge te ih spojite na krajevima kako biste dobili vrh. Ponovite postupak s preostalim trakicama dok ne dobijete zvjezdasti cvijet.


9 Pustite tijesto da još narasta

Zvijezdu lagano prekrijte papirnatim ručnikom ili laganom i čistom kuhinjskom krpom te ostavite još 30 minuta da odmori.


10 Premažite bjelanjcima

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Istucite bjelanjke koje ste prethodno sačuvali u hladnjaku te ih premažite preko zvijezde.


11 Pecite

Pecite zvijezdu 20 minuta dok ne dobije lijepu zlatno smeđu boju.


12 Poslužite

Pospite šećerom u prahu i s još malo cimeta. Poslužite toplo!

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
408 kcal
Proteini
8 g
Masnoće
14 g
Ugljikohidrati
61 g
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.