U mikrovalnoj ili na štednjaku, u manjoj posudi, zagrijte 200 ml mlijeka i maslac. Temperatura bi trebala biti oko 45 stupnjeva, otprilike da bude toplo na dodir. Ubacite kvasac i ostavite 10-ak minuta dok se lagano ne zapjeni na vrhu.
U međuvremenu u posebnoj posudi sjedinite brašno, šećer i sol. U sredini napravite udubinu pa u nju izlijte smjesu s kvascem, žumanjke i vaniliju. Miješajte dok se sastojci ne sjedine.
Mijesite rukama 10 do 12 minuta dok vam tijesto ne postane mekano i elastično. U slučaju da tijesto ispadne presuho, zagrijte još malo mlijeka, napravite udubinu u tijestu i dodajte pola od zagrijanog mlijeka. Nastavite mijesiti te ako vam je tijesto i dalje suho, dodajte preostalo mlijeko i zamijesite tijesto. U slučaju da koristite kuhinjskog robota, sastojke miješajte 5 minuta na srednjoj brzini dok tijesto ne bude mekano i elastično.
Lagano nauljite veliku posudu te u nju ubacite tijesto. Tijesto koji put okrenite u posudi pa da i njega malo nauljite. Posudu prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplome 2 do 3 sata da tijesto naraste. Kako biste provjerili je li tijesto spremno, probajte zabosti dva prsta. Ako ostane udubina, tijesto nije spremno. Izvadite tijesto iz posude na radnu površinu, prekrijte te ostavite još 30-ak minuta da još malo naraste. Dok čekate da tijesto naraste, lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Maslac bi vam trebao biti mekan da se može razmazati. U posudi sjedinite smeđi šećer i cimet.
Kada vam je tijesto spremno, podijelite ga na 4 komada (loptice). Lagano pobrašnite radnu površinu te valjkom za tijesto razvaljajte jednu kuglicu u krug promjera 30-ak cm. Na razvaljano tijesto stavite tanjur pa nožem oko tanjura izrežite sav višak tijesta. Tanjur sklonite pa tijesto stavite na pripremljeni lim za pečenje.
Tijesto premažite 1/3 omekšalog maslaca i 1/3 smjese s cimetom i smeđim šećerom. Ovo će vam biti dno zvijezde.
Postupak ponovite s preostalim tijestom. Zapamtite, vrh (zadnji sloj) nećete premazati.
Na sredinu tijesta stavite manju čašu i lagano ju utisnite samo da ostane krug koji će vam biti poput orijentira.
U tijestu zarežite četiri linije. Kao na satu – 12 sati, 3, 6 i 9 sati. Svaku četvrtinu razrežite na još dva dijela, zatim te dijelove razrežite na još dva dijela kako biste na kraju dobili 16 trakica koje se spajaju u krugu u sredini. Uzmite dvije trakice koje su jedna do druge, zavrnite ih dva puta jednu od druge te ih spojite na krajevima kako biste dobili vrh. Ponovite postupak s preostalim trakicama dok ne dobijete zvjezdasti cvijet.
Zvijezdu lagano prekrijte papirnatim ručnikom ili laganom i čistom kuhinjskom krpom te ostavite još 30 minuta da odmori.
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Istucite bjelanjke koje ste prethodno sačuvali u hladnjaku te ih premažite preko zvijezde.
Pecite zvijezdu 20 minuta dok ne dobije lijepu zlatno smeđu boju.
Pospite šećerom u prahu i s još malo cimeta. Poslužite toplo!
(po porciji)