Sirnica

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Sirnica
Sirnica
Sirnica
Sirnica
Sirnica
Sirnica
Što je bilo prije: kokoš ili jaje? Eee, pa tako nekako mogli bismo opisati i jelo oko kojeg se još uvijek lome koplja. Neki ga nazivaju burekom sa sirom, drugi pak pitom sa sirom, treći sirnicom...

Sastojci

Broj porcija
4
500 ggotovih tankih kora za pite i savijače
500 gsvježeg kravljeg sira
120 mlvode
100 mlulja
soli po potrebi
još malo ulja

Priprema

Izvadite sir iz posude na plitki tanjur pa ga djelomično usitnite viljuškom. Probajte ga da vidite je li slan.


Ukoliko je sir slan u teću stavite samo 1/2 žličice soli, 120 ml vode i 100 ml ulja pa na vatri zagrijte tu mješavinu. Ukoliko sir nije slan slobodno dodajte 2 žličice soli. Kada uzavre maknite sa vatre, dobro promiješajte da se ulje, voda i sol lijepo sjedine.


Izvadite kore iz omota.


Okruglu tepsiju* premažite uljem uz pomoć kuhinjskog (silikonskog) kista.


2 ili 3 kore stavite u tepsiju** na način da ih: postavite nasuprotno, da prelaze jedna preko druge unutar tepsije, a da njihovi krajevi vise izvan tepsije.


Kore u tepsiji prelijte sa 4 žlice pripremljene prokuhane mješavine da ne bi bile suhe. Potom uzmite 2 ili 3 kore (ovisno o promjeru tepsije) te ih zgužvane položite u tepsiju jednu do druge, pa i njih natopite sa 4 ili 5 žlica pripremljene promiješane mješavine.


Potom na zgužvane kore rasporedite polovicu pripremljenog sira (cca 250 g).


Na sir stavite još 2 ili 3 zgužvane kore pa i njih dobro natopite s 4 ili 5 žlica pripremljene mješavine. Potom na njih rasporedite preostali sir.


Krajeve kora koji vise izvan tepsije presavijte da budu unutar tepsije te ih prelijte s 5 ili 6 žlica pripremljene promiješane mješavine.


Na vrh ravno položite 1 koru, utisnite joj krajeve prateći oblik tepsije pa ju prelijte s ostatkom pripremljene mješavine da ne bi bilo suho.


Tu posljednju koru dodatno premažite kuhinjskim kistom sa malo ulja.


Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 30-ak min dok ne porumeni.


Poslužite toplo uz jogurt.


* tepsije većeg promjera koristite ako želite tanji burek, a manjeg promjera ako želite deblji/viši burek


** ako koristite tepsiju većeg promjera stavite 3 kore, za tepsije manjeg promjera dovoljne su 2 kore

Keti Č

Ključne riječi