Punjena pogača

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 55min
KompliciranostTežina
Cijena
 Punjena pogača by youtube
 Punjena pogača
 Punjena pogača
Pogaču od dizanog tijesta smo punili feta sirom i maslacem, premazali jajetom i posipali mješavinom sjemenka. Hrskava je izvana, mekana iznutra i izvrsno se slaže s čašom jogurta.

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

600 gglatkog brašna
25 gsvježeg kvasca
250 mltoplog mlijeka
150 mltople vode
100 mlmaslinovog ulja
1 žlicašećera
1 žličicasoli

Nadjev

150 gnarezanog feta sira
100 gmaslaca narezanog na listiće
1žumanjak (za premazivanje)
¼ žličicesoli (za premazivanje)
1 žlicamaslinovog ulja (za premazivanje)
Sjemenke sezama, lana i suncokreta

Priprema

Tijesto

1Aktivirajte kvasac

Rukama razmrvite kvasac u manjoj posudi, dodajte toplo mlijeko, žličicu šećera, žličicu brašna, promiješajte i ostavite da se kvasac zapjeni. 


2Umijesite tijesto

U veću posudu dodajte polovicu brašna, sol, ostatak šećera i aktivirani kvasac. Rukama umijesite glatko tijesto uz postepeno dodavanje ulja, tople vode i ostatka brašna. Dobiveno tijesto prekrijte krpom ili plastičnom folijom i ostavite 45 minuta na toplom mjestu da naraste. 


3Razvaljajte

Nakon 45 minuta tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i podijelite na 6 loptica jednakih veličina. Svaku lopticu pospite s malo brašna i razvaljajte u duguljasti i uži oblik. 

Nadjev

4Zarolajte

U sredinu poslažite malo feta sira i maslaca. Duguljasto tijesto zarolajte s jedne (duže) strane na drugu da dobijete oblik štruce. Krajeve tijesta spojite kako se štruca ne bi otvarala, a nadjev curio van. Postupak ponovite s preostalim tijestom.


5Isprepletite

Dvije štruce međusobno isprepletite da dobijete oblik pletenice. Ponovite postupak s ostatkom štruca da ukupno dobijete 3 pletenice. 


6Zagrijte pećnicu

Koristite okrugli pleh promjera 32 cm te ga obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. 


7Oblikujte

Prvu pletenicu lagano uvijte te postavite na sredinu pleha. Dodajte drugu pletenicu tako da nastavite krug na prethodnu. Trebali biste dobiti spiralno oblikovano tijesto.


8Premažite

Žumanjak zamutite sa soli i uljem pa kistom premažite pletenice i pospite sjemenkama.


9Pecite

Stavite u pećnicu i pecite 35 do 40 minuta ili dok tijesto ne dobije zlatnu boju. Ako primijetite da tijesto dobiva zlatnu boju, a da je ostalo još vremena za pečenje, tijesto prekrijte aluminijskom folijom. 


10Poslužite

Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi pa poslužite. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.