Domaći njoki

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Domaći njoki by Shutterstock Shutterstock
Za izradu ovih domaćih njoka trebat će vam samo 4 sastojka, a sve namirnice sigurno već imate kod kuće. Poslužite ih uz umak po želji ili ih samo prepržite na maslacu.

Sastojci

Broj porcija
4
1 kgkrumpira
240 goštrog brašna
1jaje
20 gsoli

Priprema

1Pripremite krumpir

Krumpire dobro operite pa stavite u veći lonac napunjen vodom. Pazite da su svi krumpiri u potpunosti prekriveni vodom.


2Kuhajte

Krumpire kuhajte 45 do 50 minuta u poklopljenom loncu. Kada se skuhaju, maknite ih s vatre i pustite kratko da se ohlade. 


3Usitnite

Kada se ohlade, ogulite im koru. U većoj posudi usitnite krumpir pomoću gnječilice za krumpir ili ga naribajte pomoću ribeža.


4Umijesite tijesto

Na podlogu stavite brašno te dodajte krumpir. Napravite malu udubinu te u nju dodajte jaje i sol. Rukama umijesite tijesto, po potrebi dodajte još brašna. Mijesite dok ne dobijete homogenu smjesu. Tijesto oblikujte u štrucu.


5Oblikujte

Lagano pobrašnite podlogu na kojoj ćete raditi njoke. Tijesto podijelite na kriške. Svaki komad tijesta oblikujte rukama u duguljasti valjak debljine palca. Režite komadiće duljine 3 cm. Ako želite, komadiće tijesta možete utisnuti na ribež, a možete ih ostaviti i takvima kakvi jesu. Narezane njoke stavljajte na pobrašnjenu podlogu. 


6Kuhajte

Zakuhajte i posolite vodu te kuhajte njoke dok ne isplivaju na površinu. Kuhajte ih u malim količinama kako se ni bi zalijepili jedni za druge.


7Poslužite

Njoke ocijedite, prelijte s malo maslinovog ulja i servirajte uz umak po želji. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.