Klasična pita od pekan oraha

Vrijeme pripremePriprema
35min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 35min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Klasična pita od pekan oraha by Shutterstock Shutterstock
Ova pita je spoj prhkog tijesta, nadjeva od meda i šećera te pekan oraha koji joj daju dodatnu hrskavost. Najbolja je još topla uz sladoled od vanilije ili tučeno vrhnje.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

150 goštrog brašna
100 gmaslaca, narezanog na komadiće
¼ žličicesoli
3 žlicehladne vode

Nadjev

80 gmaslaca
200 gsmeđeg šećera
300 g meda
2 žličiceekstrakta vanilije
½ žličicenarančine korice
¼ žličicesoli
3jaja
150 gpekan oraha (polovice)
Šlag ili sladoled od vanilije za posluživanje
Napomena: Pekan orahe po potrebi zamijenite orasima.

Priprema

Tijesto

1 Sjedinite brašno, sol i maslac

Rukama sjedinite brašno, maslac i sol dok ne dobijete mrvičastu smjesu s ponekim grudicama maslaca veličine graška. Umjesto rukama, možete sastojke staviti i u blender pa na pulse funkciji blendati dok ne dobijete isto. 


2 Izmiješajte

Jednako rasporedite 3 žlice vode po smjesi pa lagano izmiješajte vilicom ili ponovno, u blenderu na pulse funkciji. Uzmite manju šaku tijesta i stisnite. Ako se raspada dodajte još malo vode. Pazite da tijesto ne preradite previše jer će biti pretvrdo. 


3Zamotajte i ohladite

Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i podijelite na četiri dijela. Svaki dio premijesite kako bi se i grudice maslaca sjedinile pa sve ponovno spojite. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i na najmanje jedan sat ga stavite u hladnjak da se stisne. 

Nadjev

4Razvaljajte tijesto

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u krug promjera otprilike 30 cm. Razvaljano tijesto stavite u kalup za pite promjera 23 cm. Višak tijesta skratite, ali ostavite otprilike 1 cm preko kalupa.  


5Izbodite vilicom

Višak od 1 cm preklopite prema unutra i lagano pritisnite uz rub kalupa tako da dobijete dekorativne nabore. Površinu tijesta lagano izbodite vilicom. Stavite tijesto u hladnjak na najmanje 30 minuta dok se ne stisne ili u zamrzivač na 10 minuta.


6Sjedinite sastojke

U međuvremenu otopite maslac u manjem loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte šećer i miješajte dok smjesa ne bude glatka. Maknite s vatre i umiješajte med, vaniliju, narančinu koricu i sol. U posudi srednje veličine umutite jaja pa ih umiješajte u smjesu s medom. 


7Pecite

Po tijestu rasporedite pekane, a preko njih prelijte smjesu s medom. Pecite 50 do 60 minuta dok se nadjev ne stisne. U potpunosti ohladite pa poslužite sa sladoledom ili tučenim vrhnjem.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.