Jaja Benedikt

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
20min
KompliciranostTežina
Cijena
Jaja Benedikt by Shutterstock Shutterstock
Inače neizostavan američki brunch, jaja na benediktinski odličan su izbor za zdrav i ukusan doručak. Radi se o poširanim jajima serviranim na engleskom muffinu uz kuhanu šunku i Hollandaise umak.

Sastojci

Broj porcija
2

Umak

300 gmaslaca
2jaja
1žumanjak
1 žlicabijelog vinskog octa ili limunovog soka
¼ žličicekajenskog papra

Jaja

1 žličicaocta
4jaja
2engleska muffina
4 kriškekuhane šunke ili pršuta
Hollandaise umak
1 žlicavlasca

Priprema

Umak

1 Sjedinite sastojke

Prvo napravite umak. Maslac narežite na kockice te ga otopite na srednje jakoj vatri. Sklonite s vatre kada se pojave mjehurići, odnosno kada vidite da je maslac počeo ključati. U blender ubacite jaja, žumanjak i ocat (ili limunov sok), popaprite te izblendajte. Trebali biste dobiti svijetlu i prozračnu smjesu. Za sjediniti jaja i ocat možete koristiti i štapni mikser. U smjesu s jajima, dok vam blender radi na najvećoj brzini, pažljivo i postepeno dolijevajte rastopljeni maslac. Nakon što se umak počeo zgušnjavati, možete početi brže dolijevati maslac (otprilike nakon što ste iskoristili pola od rastopljenog maslaca). Umak će vam biti kremast, gust i baršunast. Začinite po ukusu sa soli i kajenskim paprom.

Jaja

2 Poširajte jaja

Razbijte četiri jaja u četiri posebne posude. Veliki lonac napunite s 1,5 l vode. Dodajte ocat i zakuhajte, zatim odmah smanjite vatru na minimum, čisto da voda krčka. Pjenjačom stvorite vrtlog, zatim pažljivo dodajte prva dva jaja. Kuhajte 3 do 4 minute povremeno miješajući vodu kako vam se jaja ne bi zalijepila na dno lonca. Pripazite samo da ne dirate jaja ili da ih ne miješate. Tanjur obložite papirnatim ručnikom te rupičastom žlicom pažljivo izvadite jaja. Ponovite postupak s preostala dva jaja.


3 Poslužite

Razrežite dva engleska muffina po dužini te ih tostirajte u pećnici, tavi ili tosteru dok ne poprime zlatnu boju. Razdijelite na dva tanjura. Na svaki muffin stavite krišku pršuta ili kuhane šunke. Pažljivo preko mesa stavite i poširano jaje. Malčice posolite, zatim izgrabite žlicu hollandaise umaka. Posipajte vlascem i crnim paprom. Poslužite odmah.

Napomena

Prije nego što u vodu dodate jaja, kuhinjskim termometrom očitajte temperaturu. Idealna temperatura vode za poširana jaja je 90 stupnjeva.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.