Fino punjene jadranske lignje

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 10min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Fino punjene jadranske lignje
Jadranske su lignje zasigurno jedna od perijanica hrvatske gastronomije. Za ovaj recept je jako bitno da Vam na ribarnici daju dnevno sviježu lignju. …. nadam se da će Vam se dopasti

Sastojci

Broj porcija
4
4zrela ploda koromača
1 glavica crvenog luka (velika)
8jadranskih lignji
3 šnite postarijeg kruha
1jaje
200 mlmlijeka
150 mlsuhog bijelog vina
12zelenih maslina bez koštica
Maslinovo ulje
250 mlpirea od paradajza
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
50 gribanog Parmezana ili Grana Padana
1 žlicasmeđeg šećera
1 žlicaružmarina

Priprema

1.
Očišćene plodove koromača (bez vanjskih tvrdih listova) krupno narežite i dinstajte na maslinovom ulju i pola glavice luka. Zalijevajte vinom. Kad omekša dodajte krakove lignji rezane na komadiće.(dinstanje 15 min)
2.
U međuvremenu dinstajete u drugoj posudi na maslinovu ulju drugu, krupno rezanu polovicu luka i masline dodajte pire od paradajza i žličicu šećera. Solite i paprite po želji.( dinstanje 15 min).
3.
U posebnoj posudi pomješajte kruh (gnječeni i razmočen u mlijeku), 1 jaje. i dinstani koromač sa krakovima i lukom. Dodajte malo soli, papra ( pazite sa količinom soli ), pola količine sira i ružmarin.
4.
Punite tom smjesom lignje, zatvorite čačkalicom. Posložite u lagano nauljenu vatrostalnu posudu, te stavite poklopljeno u zagrijanu pečnicu (180 C) na 20 min.
5.
Nakon tih 20 min zalijte spremljenom salsom sa maslinama, posipajte ostatkom parmezana, te nastavite peči otklopljeno još 20 min (zadnjih 3 na 200 C).
Posluživanje
Servirajte na vlikom tanjuru po dvije lignje po osobi i malo kuhanog krumpira sa maslinovim uljem, peršinom i limunom.
Vino: Probajte neko mirisno ali konzistentno vino (bijelo) npr. Pinot Sivi.
kresimir-medved