Bake kuhaju: Ljevača

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
50min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Bake kuhaju: Ljevača
Bake kuhaju: Ljevača
Bake kuhaju: Ljevača
Bake kuhaju: Ljevača by youtube
Bake kuhaju: Ljevača
BAKA BOŽICA uz Ličkog Petrovog sela nedaleko Plitvičkih jezera pokazala nam je kako napraviti tradicionalnu ljevaču.

Sastojci

Broj porcija
10
4jaja
Sol, prstohvat
1 žlicašećera
8 žlicaulje
1 šalica + 8 žlicamilerama
2 šalicetekućeg jogurta
1 šalicamlijeka
3 šalicekukuruznog brašna
1 vrećicapraška za pecivo
1 šalicaglatkog brašna

Priprema

1. Pomiješajte tekuće sastojke

Razbijte četiri jaja, dodajte prstohvat soli i žlicu šećera, pola čaše ulja, čašu i pol milerama, dvije čaše tekućeg jogurta i čašu mlijeka (može biti obično ili kiselo). Baka Božica kao mjericu koristi čašicu od jogurta. Sve dobro izmiješajte.


2. Dodajte suhe sastojke

U smjesu dodajte tri čaše kukuruznog brašna, jednu vrećicu praška za pecivo i jednu čašu glatkog brašna. Dobivenu smjesu miješajte dok ne postane gusta.


3. Ulijete smjesu u protvan

Potom izlijte u dobro namazani i pobrašnjeni protvan i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva oko 40 minuta. 


4. Izvadite i pokrijte ljevaču

Kada ljevaču izvadite iz pećnice, pokrijte ju krpom i dobro rashladite kako bi se lakše rezala. 

Napomena

Ljevaču je najbolje jesti uz domaći kravlji sir ili sir škripavac.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.