Bob, paprike, buća i rajčica alla Bagna Càuda s varijacijom

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Bob, paprike, buća i rajčica alla Bagna Càuda s varijacijom
Bagna càuda, što znači "vruće umakanje", "vrući sos" je vrući umak od češnjaka i inćuna u mlijeku, porijeklom iz Pijemonta, Italija. Jelo se poslužuje i konzumira na način sličan fondueu, često kao predjelo ili neki finger food, a u njega se obično umače sirovo ili pečeno ili kuhano povrće. Ovdje sam predložio polijevanje povrća.

Sastojci

Broj porcija
4

Povrće

300 gploda boba
1paprika, žuta
200 gbuće, pulpa (žuta tikva, banijska)
2rajčice, veće

Bagna Cauda

200 gfileta inćuna
200 gčešnjaka
10listova bosiljka
1stručak peršina
1 žlicapinjola
350 mlmlijeka
1 žlicaPinot sivi
200 mlmaslinovog ulja
Grana padano, naribani, po ukusu

Priprema

Očistiti i oprati bob i paprike, rajčicu, te ih osušiti.
10 minuta na pari ostaviti bob , a na grilu ispeči papriku u komadima (dok se peku na grilu dobro je izbosti ih čačkalicom; Na taj način dobijemo jednakomjernost u pečenju).
Buću očišćenu od tvrde kore, na kockice izrezati i također proći na grilu (grill tavi) 2 min.
Rajčicu izrezati na polumjesece i ostaviti sirovu.
U međuvremenu skuhati češnjak u 3 dcl mlijeka, sa žlicom Pinota sivog. Kuha se do vrenja mljijeka zatim se doda ostatak, 0, 5 dcl hladnog mlijeka, te se smanji vatra i kuha još 2-3 minute.
Isprati od slanoće filete inćuna, staviti ih na hladno maslinovo ulje (2dcl) i grijati na vatri.
Kad je ulje dobro zagrijano i počinje već “hvatati” inćune, dodajte prokuhani češnjak, 2 dcl mlijeka u kojemu se kuhao češnjak, zatim bosiljak, peršin, pignole, dobro još promješajte i kuhajte minutu, dvije te propasirajte štapnim mikserom.
Dok pasirate postepeno dodajte još malo mlijeka, pa soli i papra (oprezno sa solju), na kraju i žlicu ribanog Grana sira. Gustoću na kraju možete korigitati sa ostatkom mlijeka po okusu.
Nakon pripreme povrća, poslažite povrće u adekvatnu širu posudu i to tako da na dno rasporedite bob, pa žlicom malo Bagne Caude, pa papriku, pa Bagna Cauda , pa rajčicu, pa Bagna Cauda , na vrh kockice buće, i opet Bagna Cauda.
Na stol se servira tako, te svatko grabi sam u svoj tanjur. Dobar tek.
Tostirani kruh kao pratnja.
Pije se: Neko vino kasne berbe, sa 13 pa do više od 16 vol. postotaka alkohola i s još uvijek zadovoljavajućim ukupnim kiselinama od 6 do 7 g/l. Recimo, Sivi Pinot kasna berba srijemskog vinogorja.
kresimir-medved