Sabljarka na planinski / Mari e monti/

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Sabljarka na planinski / Mari e monti/
Spoj kontinenta i mora. Može se učiniti čudnovato, ali apsolutno izvedivo i vrlo zanimljivi fusion okusa.

Sastojci

Broj porcija
4
2 odreskasabljarke (500 g po odresku)
8šampinjona
4lisičarke, veće
2vrhanja (veća, ili 50 gr. suhih)
4 češnjačešnjaka
2 žlicemaslinovog ulja
250 mlpovrtnog temeljca
15 lista bosiljaka
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
2 žličiceškrobnog brašna

Priprema

Oprati odreske sabljarke pod mlazom vode, osušiti na kuhinjskom papiru.
Spremite zapršku od brašna i maslinova ulja i zdrobljenog češnjaka, dodajte na kolute nasjeckan poriluk, i dinstajte sa dodavanjem temeljca (do 1 dcl), cca 10 min.
Nakon tih 10 min. dodajte dva lijepa odreska sabljarke i dinstajte po 5 min. sa svake strane.
Izvadite odreske, dodajte u posudu sve gljive nasjeckane na srednje velike kom., te pirjajte 7-8 min., dodavajući malo po malo temeljca /cca 1, 5 dcl/. Solite i paprite po okusu.
Vratite odreske u posudu i uz dodatak još malo temeljca pirjajte još 5-8 min na laganoj vtri sa poluotklopljenim poklopcem.
Oko minutu prije nego kanite maknuti sa vatre dodajte krupnije kidani bosiljak.
Posluživanje
Služiti vrlo toplo.
Uz ovo se jelo služi domaći kukuruzni kruh.
Limun na fotki je samo ukras….jer ako vam treba limun za popravljanje okusa, zapitajte se da li su vam na ribarnici podvalili i ne baš svježu sabljarku.+
VINO: Sovignon (kontinentalni) može recimo Štrigova.
kresimir-medved