Pita od borovnica

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 10min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Pita od borovnica
Pita od borovnica
Prhko tijesto i nota kiselog i osvježavajućeg okusa borovnica kombinacija su u ovoj piti. S ukrašavanjem se možete poigrati, pa tako gornja kora može biti kružnog oblika, mrvičasta ili čak i bez nje. Mi smo se odlučili tijesto narezati na trakice i unakrsno ju ukrasiti.

Sastojci

Broj porcija
10

Tijesto

200 goštrog brašna
200 gglatkog brašna
70 gšećera
½ žličicesoli
250 gnarezanog hladnog maslaca
50 mlhladne vode
30 mlvotke
1jaje (za premazivanje)
1 žlicaslatkog vrhnja (za premazivanje)

Nadjev

700 gborovnica
1 žlicakorice limuna
40 gkukuruznog škroba
50 gšećera

Priprema

Tijesto

1Pomiješajte suhe sastojke

U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte narezani hladni maslac i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete smjesu mrvičaste teksture. 


2Pomiješajte mokre sastojke

U manjoj posudi pomiješajte vodu i votku pa postepeno dodajte smjesi s brašnom. Trebali bi dobiti čvrsto tijesto, a ako se ono i dalje mrvi dodajte još malo vode i sjedinite sastojke. 


3Zamijesite tijesto

Tijesto prebacite na podlogu i zamijesite par puta kako bi postalo kompaktno. Izravnajte u disk debljine 1 cm, prepolovite i svaki komad zamotajte, posebno, u plastičnu foliju. Prebacite u zamrzivač na 30 minuta.


4Izvadite iz hladnjaka

Jedan od diskova izvadite iz hladnjaka i ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi kako tijesto ne bi pucalo prilikom valjanja.


5Razvaljajte

Tijesto razvaljajte u krug na otprilike pola centimetra debljine, pazeći da bude nešto veće od samog pekača.  


6Pripremite pekač

Lagano namastite okrugli pekač za pite promjera 25 cm i pomoću valjka prebacite razvaljano tijesto u njega.


7Oblikujte tijesto

Rukama, oblikujte tijesto i rub prema pekaču, a višak odrežite. Stavite u zamrzivač dok pripremate nadjev. 


8Pomiješajte jaje i slatko vrhnje

U manjoj posudi pomiješajte jaje i slatko vrhnje i stavite u hladnjak. 

Nadjev

9Pomiješajte sastojke

U većoj posudi pomiješajte borovnice, limunov sok i koricu, šećer i kukuruzni škrob. 


10Stavite u hladnjak

Nadjev stavite na tijesto, poravnajte vrh i vratite u hladnjak.


11Narežite na trakice ostatak tijesta

Kružno razvaljajte i drugi dio tijesta na otprilike pola centimetra i narežite na trakice. 


12Ukrasite

Izvadite pitu iz hladnjaka, pa poslažite trakice tijesta unakrsno u dva sloja ili po želji. Odrežite višak tijesta, a rubove dobro pritisnite. 


13Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. 


14Premažite

Premažite pripremljenom smjesom od jaja. 


15Pecite

Stavite u pećnicu na 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 175 stupnjeva pa pecite još 50 minuta. Pita bi trebala biti zlatne boje. 


16Poslužite

Ostavite da se ohladi, narežite i poslužite. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.