Hurmašice - tradicionalna turska slastica

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Hurmašice - tradicionalna turska slastica
Hurmašice - tradicionalna turska slastica
Hurmašice - tradicionalna turska slastica
Hurmašice - tradicionalna turska slastica
Hurmašice - tradicionalna turska slastica
Hurmašice - tradicionalna turska slastica
Hurmašice - tradicionalna turska slastica
Hurmašice - tradicionalna turska slastica by youtube
Hurmašice - tradicionalna turska slastica
Hurmašice - tradicionalna turska i bosanska slastica koju sam dugo vremena htjela napraviti i na kraju sam se oduševila.

Sastojci

Broj porcija
16
700 mlvode
500 gšećera
1vanilin šećer
1jaje
1žumanjak
130 gšećera
250 gotopljenog maslaca
2 žlicekiselog vrhnja
500 gglatkog brašna
6 gpraška za pecivo

Priprema

Priprema agde (preljeva): Uliti u lonac vodu i staviti 500 g šećera i vanilin šećer. Pustiti da prokuha pa kuhati još nekih 15 minuta na laganoj vatri. Skloniti sa ploče. Dobro očistiti limun pa narezati 2-3 fete limuna, a od ostatka limuna iscijediti sok. Sok i fete limuna staviti u vodu sa šećerom i ostaviti da se skroz ohladi.
Priprema tijesta: U posudu staviti jaje i žumanjak. Dodati 130 g šećera i dobro izmutiti pjenjačom. Zatim dodati otopljeni maslac i kiseli vrhnje. Miješati pjenjačom. U drugu posudu staviti brašno i pola praška za pecivo i promiješati. Polako dodavati brašno u smjesu s jajima i miješati s pjenjačom. Kad postane gusto nastaviti mijesiti rukama. Količina brašna ovisi o veličini jaja. Potrebno je dodavati polako dok se tijesto ne prestane lijepiti za prste. Bolje je da bude malo mekše nego tvrđe. Ako bude potrebno dodajte i više brašna od 500 g, a isto tako stavite manje (ovisno kad osjetite da je tijesto dobro). Mora biti dovoljno čvrsto da ga možete oblikovati, ne lijepiti se za prste, a opet ne pretvrdo.
Tijesto oblikujte kao što je prikazano na slikama i stavljajte hurmašice u pleh za pečenje. Možete ih i lagano utisnuti na ribež da ostanu klasični uzorci na hurmašicama. Nije potrebno premazivati pleh s ničim. Stavite ih peći u već zagrijanu pećnicu na 180 °C nekih 35 -45 min (ovisno o pećnici). Kad porumene gotove su.
Dok izvadite hurmašice iz pećnice odmah ih prelijte hladnom agdom od limuna i šećera. Ovaj korak je jako bitan. Hurmašice moraju biti vruće, a agda hladna. Ostavite ih tako da se ohlade na sobnoj temperaturi pa ih stavite u hladnjak preko noći da upiju agdu.