Domaći sushi

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Domaći sushi  by youtube
Domaći sushi
Domaći sushi
Domaći sushi
Domaći sushi
Naučite kako pripremiti sushi kod kuće. Uz par trikova i malo vještine možete uživati u domaćem maki i nigiri sushiju. Punjenje zamijenite sastojcima po izboru kako bi ga prilagodili vlastitom ukusu, a poslužiti ga možete uz teriyaki ili wasabi.

Sastojci

Broj porcija
4

Riža

250 gsushi riže, nekuhane
4 žlicerižinog octa
3 žlicešećera
¼ žličicesoli

Wasabi majoneza

50 gmajoneze
1 žličicawasabi paste

Sushi

3 lista nori alga
100 gdimljenog lososa
50 gavokada
50 gkrastavca
50 gmrkve
30 gcrvene paprike
2 surimi štapića
Tamni i svijetli sezam, za posipanje
Teriyaki umak
Dodatno: podloga za rolanje sushija (sushi mat)

Priprema

Riža

1 Skuhajte sushi rižu

U manji lonac uspijte rižin ocat, šećer i sol te stavite na vatru da zakuha. Čim mješavina zakuha sklonite s vatre, promiješajte i ostavite da se hladi dok kuhate rižu. Ulijte 400 ml vode u veći lonac te dodajte rižu. Promiješajte i kuhajte na jakoj vatri dok ne zakuha. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri. Kad je riža kuhana, otklopite lonac, ulijte mješavinu s rižinim octom i dobro promiješajte. Ostavite da se ohladi.


Wasabi majoneza

2 Pomiješajte majonezu i wasabi

Za wasabi majonezu pomiješajte majonezu i wasabi pastu te je spremite u hladnjak do posluživanja.

Sushi

3 Pripremite namirnice 

Nasjeckajte povrće na trakice, julienne načinom. Losos po potrebi prerežite na pola kako bi bio širine 3 cm. 



4 Priprema maki sushija

Položite podlogu za rolanje sushija na ravnu površinu. Zamotajte je plastičnom folijom te na nju stavite jednu nori algu. Namočite ruke i rasporedite oko 2-3 žlice riže po površini, no ostavite ⅓ alge bez riže (onu paralelnu dužem rubu). Rižu lagano utisnite rukama. Na sredinu, paralelo dužem rubu, razmažite 1 žličicu majoneze i poslažite losos, krastavac i papriku. Nježno zamotajte sushi, tako da završite na strani koja nema riže. Po potrebi premažite algu vodom. Izrežite na komade i servirajte. Po želji svaku sushi rolicu dekorirajte wasabi majonezom.

Ponovite s drugom algom koju napunite sa surimi štapićima, avokadom i mrkvom. 


5 Priprema obrnutog maki sushija

Položite podlogu za rolanje sushija na ravnu površinu. Zamotajte je plastičnom folijom te na nju stavite jednu nori algu. Namočite ruke te rasporedite oko 2-3 žlice riže po površini alge, no ostavite ⅓ alge bez riže (onu paralelnu dužem rubu). Rižu lagano utisnite rukama, posipajte sezamom i okrenite - sad vam riža treba biti na podlozi za rolanje, a alga gore. Na sredinu, paralelo uz duži rub poslažite krastavac, avokado, papriku i mrkvu. Nježno zamotajte sushi, po potrebi premažite algu vodom. Izrežite na komade i servirajte uz teriyaki.


6 Priprema nigiri sushija

Losos narežite na pravokutnike. Navlažite prste i dlanove s malo vode kako vam se riža ne bi lijepila prilikom oblikovanja. Na dlan stavite žlicu riže te oblikujte u ovalni oblik pomoću drugog dlana (5×2,5 cm). Po sredini razmažite malo wasabi majoneze i nadjenite kriškom lososa. Ponovite s ostatkom riže i ribe. Poslužite s teriyaki umakom ili wasabi majonezom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.